Krakers opgepakt wegens dreigen met `boormachine'

Een arrestatieteam van de Amsterdamse politie heeft gistermiddag vijf krakers opgepakt in een pand aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, nadat een van de krakers vanaf de derde etage een boormachine richtte op passerende agenten en omstanders. Twee surveillerende agenten dachten dat de man met een vuurwapen zwaaide. Ook zou de man schietbewegingen gemaakt hebben. Naast hem stond een andere kraker met een bivakmuts. De politie zette de omgeving af, waarna een arrestatieteam het pand binnenviel. Het openbaar vervoer ondervond ruim twee uur lang hinder van de afzetting.

Een van de opgepakte krakers zei later tegen de politie dat hij met de boormachine spandoeken aan de gevel wilde bevestigen. De politie doorzocht na de arrestaties het pand, maar vond geen vuurwapens. ,,Naar alle waarschijnlijkheid ging het om een boormachine'', zei een woordvoerder van de politie vanochtend. De vijf verdachten werden vanochtend weer vrijgelaten. Het openbaar ministerie in Amsterdam was niet bereikbaar voor commentaar.

Afgelopen zaterdag verwijderde de politie van hetzelfde kraakpand een spanddoek aan het adres van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). Daarbij kwam ook een peloton van de mobiele eenheid in actie. Ook van andere kraakpanden werden spandoeken verwijderd met teksten als `Levend verbrand, Rita bedankt' en `Rita moordenaar'. Daarbij werden geen arrestaties verricht.

De krakers hadden gisteren nieuwe spandoeken opgehangen met teksten tegen Verdonk en de actie van de politie van afgelopen weekend. Die actie was volgens de krakers een aantasting van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Morgen wordt het verwijderen van de spandoeken besproken in de commissie Algemene zaken van de Amsterdamse gemeenteraad.

Een politiewoordvoerder zei vanochtend dat de actie van gisteren niets te maken had met de nieuwe spandoeken die de krakers ophingen. Die werden gisteren daarom niet verwijderd.

Volgens een woordvoerder van de gemeente werden de spandoeken afgelopen weekend verwijderd nadat de Amsterdamse hoofdofficier van justitie de teksten als smadelijk had bestempeld. Daarnaast woog voor burgemeester Cohen de algemeen dreigende sfeer rondom de minister mee in de afweging, aldus de woordvoerder.