`Kabinet maakte hype van kogel'

Fractieleider Femke Halsema (GroenLinks) hekelt het kabinet, dat volgens haar door,,onbeheerst gedrag'' meehelpt aan ,,het voeden van mediahypes''. Halsema verwijt onder meer premier Balkenende (CDA) dat hij niet heeft ontkend dat de beschadiging van het raam van de werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) door een kogel was veroorzaakt.

Halsema, die dit commentaar op haar weblog heeft gezet, beschrijft de `hype' die ontstond nadat RTL-Nieuws donderdagavond bekendmaakte dat de kamer mogelijk was beschoten. Dat nieuws werd op achtergrondbasis door betrokkenen bevestigd aan andere media, waaronder deze krant.

Halsema: ,,Dat leidde op vrijdag tot allemaal ministers én de premier die op tv met dramatische gezichten het gerucht en de angst verder voedden. Nergens werd het bericht tegengesproken, nergens werd nuance aangebracht, de ongeruste gedachte versterkend dat een jaar na de moord op Van Gogh (en in dezelfde week dat drie criminelen werden geliquideerd), nu ook een minister doelwit was.''

Balkenende zei afgelopen weekend op een partijbijeenkomst in Utrecht juist dat de Tweede Kamer niet door moet gaan ,,op de weg van de waan van de dag en de spoeddebatten''. Volgens de premier moet er een ,,cultuurverandering komen'' in Den Haag. ,,Ontspannen omgaan met verschillen van mening tussen politieke partijen – ook binnen een coalitie – valt of staat met het al dan niet opblazen ervan. Hijgerigheid en hypes verstikken een levende democratie'', zei hij.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft inmiddels meegedeeld dat het ,,hoogstwaarschijnlijk niet'' om een kogelinslag ging. Halsema daarover: ,,Nu we weten dat het geen kogel was, is de vraag hoe het bericht de wereld in heeft kunnen komen.'' Dat is volgens Halsema simpel. Op donderdag heeft minister Donner (Justitie, CDA) volgens haar zelf in een persbericht naar buiten gebracht dat het raam beschadigd was door een 'projectiel' en dat daarvan aangifte was gedaan. ,,Elke journalist, elke Nederlander denkt bij `projectiel' en `aangifte': één en één is twee. Temeer, als dat niet hard wordt ontkend door de betrokken bewindslieden. Nee, zei de premier: `stel dat het om een beschieting gaat, dan is het een ernstige zaak'. Waarom is dat eigenlijk, in afwachting van onderzoek, naar buiten gebracht? (...) En waarom heb ik de ministers niet meer gehoord, nadat het bericht werd ontkracht?''

Balkenende zei vrijdag dat er ,,sporen van een kogel'' waren aangetroffen op Verdonks kamer, maar trok die woorden later in.