Internet Voorkeur

China. Toen de toenmalige Chinese president Jiang Zemin zes jaar geleden op staatsbezoek was in Groot-Brittannië, werden mensenrechtenactivisten en pro-democratiedemonstranten ver van hem weg gehouden. Achteraf verontschuldigde de Londense politie zich voor het ,,niet geheel juiste'' optreden tegen de demonstranten, en beloofde een hoge regeringsfunctionaris in het parlement dat bij een volgend Chinees staatsbezoek het ,,recht op vreedzaam protest'' zal worden gerespecteerd.

Dat volgende officiële staatsbezoek is gisteren begonnen met de aankomst in Londen van Hu Jintao, in 2002 aangetreden als partijleider en een jaar later ook benoemd tot president van China. De 63-jarige Hu, met in zijn gevolg een handvol ministers, onder wie die van Buitenlandse Zaken (http://www.fmprc.gov.cn/eng/) en die van Handel, blijft drie dagen in Groot-Brittannië en reist vervolgens door naar Duitsland en Spanje. Volgens het staatspersbureau Nieuw China (http://www.chinaview.cn) hoopt Hu datzijn bezoek zal bijdragen aan het verder versterken van ,,het wederzijds begrip en vriendschap'' tussen de Europese landen en China.

Door de verlokkingen van China's vrije markt lijkt de Europese zorg over China's politieke onvrijheid en de schending van mensenrechten wat naar de achtergrond te verschuiven. Maar de Europese Unie (europa.eu.int/comm/

external_relations/china/csp/index.htm en www.europarl.eu.int/

news/public/default_nl.htm) heeft nog steeds niet besloten tot opheffing van het wapenembargo dat werd ingesteld na het bloedig neerslaan van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1998. Frankrijk wil het embargo versoepelen, Duitsland niet.