Griekse tragedie

Net nu de discussie over de Armeense genocide door de Turken weer hevig oplaait door de rechtszaak tegen Orhan Pamuk, rakelt Yesim Ustaoglu, die eerder de Koerdische kwestie aansneed in Journey to the Sun, een andere grimmige episode uit de Turkse geschiedenis op. De Pontische Grieken die al duizenden jaren in Noord-Turkije aan de Zwarte Zee leefden, werden begin deze eeuw ofwel verdreven, ofwel verplicht bekeerd. Een exodus volgde, waarin naar schatting tussen de 350.000 en 500.000 Grieken het leven lieten. Ustaoglu filmde op de werkelijke locatie, ze werkt met amateurs en heeft iets te zeggen over Turks nationalisme, maar doordat de didactische bedoelingen van Ustaoglu voorop staan, wil Waiting for the Clouds maar niet meer worden dan een wat warrig vertelde geschiedenisles. Dat het hele verhaal via een jongetje wordt gadegeslagen à la de Iraanse cinema, is ook een weinig oorspronkelijke keuze.

Waiting for the Clouds (Bulutlari beklerken). Regie: Yesim Ustaoglu. Met: Rüçhan Caliskur, Ismael Baysan. In: 5 bioscopen.