`Flightplan' zal in de lucht wel niet vertoond worden

De Amerikaanse actrice Jodie Foster heeft in het pantheon der sterren een van de intelligentste gezichten. Dat gezicht laat Flightplan moeiteloos geloofwaardig zijn; andere actrices hadden er harder voor moeten werken.

In deze thriller van de Duitse regisseur Robert Schwentke komen nogal wat populaire angsten samen; vliegangst, de angst om je kind kwijt te raken, de angst om gek te worden. Ze versterken elkaar totdat er een punt komt waarop je denkt: en hoe moet het nu verder? Ik had echt geen idee.

Jodie Foster speelt Kyle, een in Berlijn wonende Amerikaanse wier man net overleden is. Met zijn lichaam in een kist en hun zesjarige dochter Julia vliegt ze terug naar New York in een nieuw vliegtuig dat zij mede ontworpen heeft. En dan is haar dochter plotseling weg. Foster probeert haar terug te vinden, maar ze heeft alles tegen zich. Niemand heeft het meisje het vliegtuig in zien komen en ze staat niet op de passagierslijst.

Foster en Schwentke, wiens eerdere films niet in Nederland zijn uitgebracht, braden de boter uit het gegeven tot-ie, op tweederde, echt op is. Dan neemt de film een wending die even onverwachts lijkt als voorspelbaar blijkt. Eigenlijk is het begin van de film, als alle angsten de revue passeren, het beste. Schwentke laat het meisje bijvoorbeeld ook op de luchthaven al even weg zijn; een prachtige prelude op wat komen gaat.

Vliegen en films over vliegtuigen zijn sinds 11 september niet meer wat ze geweest zijn. Ook in Flightplan moet het terrorisme aan bod komen, al gebeurt het in deze Disneyfilm keurig. Kyle beschuldigt een Arabisch uitziende passagier van kidnapping; ten onrechte. Disney kreeg het wel aan de stok met het personeel van een aantal Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die niet tevreden waren over de manier waarop zij in de film geportretteerd worden. Fightplan lijkt in ieder geval geen film die in de lucht vertoond zal worden. Daar is het uit de aard der zaak geen geruststellende film. Op de grond wel. Fosters gezicht is er eigenlijk te slim voor.

Flightplan. Regie: Robert Schwentke. Met: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean. In: 86 bioscopen.