`Dark Water' USA

De Japanse regisseur Hideo Nakata heeft de Amerikaanse horrorfilm een nieuwe impuls gegeven. Eerst werd zijn ijzingwekkende filmcyclus The Ring (Ringu) in Hollywood herverfilmd; deel 2 daarvan regisseerde hij zelf. Nu is er ook een Amerikaanse remake van Nakata's Dark Water, van de Braziliaanse artfilmer Walter Salles (Central do Brasil, The Motorcycle Diaries). Water dat door alle muren sijpelt en spookachtige meisjes met lange zwarte haren zijn Nakata's voornaamste stijlkenmerken. Salles blijft dicht bij het origineel: gescheiden moeder betrekt met haar dochtertje een appartement in een verlaten flat en maakt daar allerlei bloedstollends mee. Salles verlegt hooguit accenten. Tim Roth speelt een intrigerende advocaat die in zijn auto woont. En de neurotische moeder Dahlia (Jennifer Connely) beeldt zich alle geestverschijningen die zij ziet misschien wel in. In de Japanse griezelfilm mag nooit twijfel bestaan over de realiteit van de spookachtige verschijnselen. Deze remake aarzelt. Gaat hij over een moeder met faalangst of over de destructieve invloed van de verwaarloosde sociale woningbouw op Roosevelt Island in New York? (Interessante suggestie.) Uiteindelijk kiest Salles in opdracht van de Amerikaanse markt voor psychologie in plaats van intuïtie en illusie. Dat is geen winst voor de horror.

Dark Water. Regie: Walter Salles. Met: Jennifer Connely, Peter Postlethwaite, Tim Roth. In: 7 bioscopen.