Cursus niet-lekken voor Witte Huis

Het Witte Huis heeft geleerd van de recente schandalen rondom medewerkers die met de pers praten over gevoelige zaken. Twee weken nadat Lewis `Scooter' Libby, adviseur van vice-president Dick Cheney, werd aangeklaagd wegens het lekken van de identiteit van een geheim agente, moeten nu alle 3.000 Witte Huis-medewerkers verplicht op cursus ethiek.

Andrew Card, chefstaf van president Bush, en David Addington, opvolger van Libby, waren gisteren de eersten die zich aan de uurlange les moesten onderwerpen. Hun wordt geleerd hoe ze met geheime en gevoelige informatie moeten omgaan. Bush' politiek adviseur Karl Rove, tegen wie nog een onderzoek loopt omdat ook hij de identiteit van de CIA-agente aan journalisten zou hebben onthuld, volgt vandaag de cursus.

,,De president dacht dat het belangrijk was om deze opfrislessen voor alle Witte Huis-medewerkers te houden in het licht van de recente gebeurtenissen'', verklaarde woordvoerder Scott McClellan gisteren tijdens een persconferentie. ,,Het is verplicht.'' Alleen de president zelf en vice-president Cheney hoeven niet deel te nemen.

Democraten namen gisteren de lessen op de hak. ,,Er is zeker iets ironisch aan de beslissing van het Witte Huis om pas nu alle medewerkers voor te lichten over hoe ze zich ethisch moeten gedragen. Eenvoudig gezegd: de regering is vijf jaar te laat'', zei Afgevaardigde Louise Slaughter.

Ondertussen hebben Republikeinse congresleden in een andere zaak gevraagd om een onderzoek naar wie er informatie heeft gelekt aan The Washington Post over de geheime gevangenissen in Oost-Europese landen waar de CIA terreurverdachten zou ondervragen. Senator Bill Frist en Afgevaardigde Dennis Hastert vragen om ,,een onmiddellijk en gezamenlijk onderzoek naar het vrijgeven van geheime informatie''. ,,Het lekken van geheime informatie door werknemers van de Amerikaanse regering lijkt de afgelopen jaren te zijn toegenomen.'' De CIA heeft ook om een onderzoek gevraagd naar het lek.