Bondsdag moet `ossie' Bisky niet

Gisteren is Lothar Bisky, voorzitter van de ex-communistische partij DieLinke.PDS, voor de vierde keer weggestemd als kandidaat voor het ambt van vice-voorzitter van de Duitse Bondsdag.

Deze maand krijgt Duitsland met CDU-voorzitter Angela Merkel hoogstwaarschijnlijk een Oost-Duitse kanselier. Volgende week krijgt ook die andere grote volkspartij, SPD, met Matthias Platzeck een Oost-Duitse voorzitter. De vraag die in Duitsland wordt gesteld is: waarom lukt het de Oost-Duitser Bisky niet? Het is niet gebruikelijk dat een partijvoorzitter tevens vice-voorzitter van het parlement wordt, zeiden sommige tegenstanders. Anderen wezen er op dat hij in het verleden, bij parlementair onderzoek naar het vermogen van de communistische SED, weinig coöperatief was geweest. En dan is er zijn DDR-verleden. Bisky was in de DDR directeur van de filmacademie en stond als medewerker geregistreerd bij de staatsveiligheidsdienst. Een vermelding in het archief bewijst echter nog niet dat Bisky vrienden en collega's bespioneerde. Zelf heeft hij dat altijd ontkend. Bisky was vroeger communist en maakt zich nu sterk voor een klassiek socialistisch program. Maar als vice-voorzitter van het deelstaatparlement in Brandenburg heeft hij, volgens voorstanders, respect getoond voor de democratie.

Bisky's partij wil er vanaf nu consequent op wijzen welke prominente West-Duitse politici banden met de NSDAP hadden, zei Bisky. Het conflict laat zien dat de verhouding tussen Oost en West in Duitsland nog niet overal optimaal is.