Afghaanse stembusfraude

De bekendmaking van de definitieve uitslag van de in september gehouden parlementsverkiezingen in Afghanistan is vandaag opnieuw ,,met enkele dagen'' uitgesteld, omdat het onderzoek naar wijdverspreide stembusfraude in de zuidelijke provincie Kandahar nog niet klaar is.

Een woordvoerder van de Afghaanse verkiezingscommissie, waarin ook de Verenigde Naties zijn vertegenwoordigd, heeft dat vanochtend gezegd. Aanvankelijk zouden de uitslagen van de parlementsverkiezing en die voor provinciale raden vorige maand al worden gepubliceerd. Maar na klachten over fraude in verschillende delen van het land moest uitgebreid onderzoek worden gedaan. Als gevolg daarvan zijn 50 verkiezingsfunctionarissen ontslagen en is besloten ongeveer 3 procent van de stembussen niet bij de telling te betrekken.

In 33 van de 34 Afghaanse provincies zijn de einduitslagen nu vastgelegd. Sommigen vrezen dat veel krijgsheren hun zetel hebben gekocht. Per provincie worden in ieder geval twee vrouwen afgevaardigd naar het nationale parlement.