Van den Ende brengt musical `The Wiz'

Joop van den Ende Theaterproducties maakt een multiculturele versie van de musical The Wiz, die vanaf volgend najaar wordt gespeeld in het Beatrix-theater in Utrecht. The Wiz was een Broadway-productie die vanaf 1975 vier jaar lang volle zalen trok op Broadway, en is in Nederland vooral bekend van de verfilming uit 1978, met Diana Ross als Dorothy en Michael Jackson als de vogelverschrikker. De show maakte indruk als een zwarte, verstedelijkte variatie op het sprookjesachtige verhaal The Wizard of Oz.

,,Door de musical een multiculturele bezetting te geven, willen we een zo breed mogelijk publiek trekken, door alle lagen van de samenleving heen,'' zegt producent Joop van den Ende. Als deze versie een succes is, wil Van den Ende die ook in andere Europese landen uitbrengen. Hij beschikt inmiddels over bijna dertig theaters in acht landen.

In het Beatrix-theater, de voormalige Jaarbeurscongreszaal, staat tot half februari de Abba-musical Mamma Mia!, die daar twee jaar geleden in première ging en in totaal 1,2 miljoen bezoekers zal trekken. Eind februari wordt de productie overgeplaatst naar de Stadsschouwburg in Antwerpen, met de uit Vlaanderen afkomstige Vera Mann in de hoofdrol. ,,De looptijd wordt daar vijf à zes maanden,'' zegt Van den Ende. ,,Vlaanderen is nu eenmaal een veel kleinere markt dan Nederland.''

De twee tournee-musicals die Van den Ende volgend seizoen uitbrengt, zijn bewezen successen: Cats (,,in de hoop een nieuwe generatie musicaltalent te ontdekken'') en My fair lady. Zijn bedrijf produceert Cats ook in Madrid, Berlijn, Stuttgart en Moskou. Voor de rol van professor Higgins in My fair lady is Willem Nijholt gevraagd; hij heeft het verzoek nog ,,in beraad''.