Van Bommel krijgt alsnog kans bij Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft Mark van Bommel, Kew Jaliens en Ellery Cairo opgeroepen voor het Nederlands voetbalelftal, dat zaterdag in Amsterdam een oefenwedstrijd tegen Italië speelt.

Van Bommel, middenvelder bij FC Barcelona, vervangt Ajacied Wesley Sneijder, die zich met een hamstringblessure heeft afgemeld. AZ-verdediger Jaliens en Hertha BSC-aanvaller Ellery Cairo zijn als 23ste en 24ste speler aan de selectie toegevoegd, omdat Khalid Boulahrouz (HSV), Nigel de Jong (Ajax) en Ruud van Nistelrooy momenteel last hebben van lichte blessures.

Van Bommel (28) was sinds de thuiswedstrijd tegen Roemenië, op 4 juni, niet meer uitgenodigd door Van Basten. De oud-PSV'er werd in die wedstrijd gewisseld in de tweede helft. Vervolgens viel hij af voor de ontmoeting, enkele dagen later, tegen Finland. In het duel met Roemenië was Van Basten niet tevreden over de wijze waarop Van Bommel de bijna 37-jarige Dorinel Munteanu opving.

,,Hij ziet dingen niet of te laat'', verklaarde Van Basten destijds. ,,We (de technische staf, red.) hebben dit al enkele keren met hem besproken, maar Mark vult het op zijn eigen wijze in. We vinden dat middenvelders zich in dienst moeten stellen van de aanvallers.''

De bondscoach gaf Van Bommel het advies zich in de zomermaanden bij zijn nieuwe club FC Barcelona te revancheren. In de Catalaanse hoofdstad kreeg hij aanvankelijk niet veel speelminuten. Van Basten voelde er dan ook niets voor Van Bommel terug te halen voor de cruciale interland tegen Tsjechië in oktober. De bondscoach scherpte zijn kritiek zelfs nog wat aan. ,,Van Bommel mist de juiste wedstrijdmentaliteit. De agressie, de echte wil om zijn taken goed uit te voeren, ontbreekt.''

De afgelopen weken greep Van Bommel zijn kans bij Barça, toen ploeggenoot Deco geblesseerd raakte. De Limburger maakte enkele doelpunten en speelde goed. Dat leverde hem de complimenten op van Van Basten en diens klankbord Johan Cruijff, maar nog geen invitatie. Door het afvallen van Sneijder kon Van Basten niet (meer) om Van Bommel heen.

Jaliens (27) en Cairo (27) behoorden niet tot de voorlopige selectie en zijn na Ajacied Urby Emanuelson de tweede en derde debutant in de selectie. Bayern-aanvaller Roy Makaay, die wel deel uitmaakte van de voorlopige selectie en zaterdag scoorde in de topper tegen Werder Bremen, is gepasseerd. Van Basten beslist donderdag of Jaliens en Cairo bij de selectie blijven.