Ultieme Palestijnse boodschap van vrede

Israëliërs en Palestijnen lijken na jaren van geweld vaak de ontroering voorbij. Maar het besluit van de ouders van de 12-jarige Palestijnse jongen Ahmed Al-Khatib, die vorige week door een Israëlische soldaat werd doodgeschoten, om het hart, de longen en de lever van hun zoon te doneren aan vijf Israëliërs, heeft de nodige emoties losgemaakt.

Ahmed werd in Jenin zwaar gewond toen een Israëlische soldaat vorige week donderdag dacht dat hij een militant was van Islamitische Jihad. De jongen speelde met zijn echt lijkende speelgoedgeweer op straat toen het Israëlische leger Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, binnenviel op jacht naar strijders van Islamitische Jihad. Zaterdag stierf hij aan zijn hoofdwonden in een ziekenhuis in Haifa.

Nadat de Israëlische vice-premier Olmert de ouders van de jongen persoonlijk zijn excuses had aangeboden, besloot vader Jamal Al-Khatib de organen te schenken aan patiëntjes van de kinderziekenhuizen in Haifa en Petah Tikva. Het hart ging naar een 12-jarig druzisch meisje, de lever werd verdeeld tussen twee zes maanden oude joodse baby's, en de longen gingen naar een jongen van vijf en een meisje van vier.

De transplantaties zijn gisteren met succes uitgevoerd.

Op de Israëlische televisie legde vader Jamal uit dat zijn besluit was ingegeven door de herinnering aan zijn overleden broer. ,,Mijn oudere broer heeft zijn leven lang geleden aan een nierkwaal. Voor hem bestond de mogelijkheid van een niertransplantatie niet. Ik dacht aan mijn broer toen de dokter in Haifa vertelde dat er voor mijn zoon geen hoop meer was. God staat toe organen weg te geven aan een ander mens. Het doet er niet toe wie die ander is'', zei Jamal.

Hij zei dat zijn beslissing gezien moet worden als een ,,boodschap van vrede''.

In zijn huis in Jenin ontving hij gisteren de ouders van twee van de kinderen die eerder op de dag een nieuwe long en een nieuwe lever kregen. Dat leverde de ontroerende taferelen op die Israëliërs en Palestijnen zelden zien. Gekeppelde mannen omhelsden vader Jamal, terwijl militanten van de Al-Aqsa martelarenbrigades goedkeurend toekeken.

De plaatselijke leider van de brigades, Zacharia Zubeidi, die wordt gezocht door het Israëlische leger, zorgde persoonlijk voor de beveiliging van de joodse Israëliërs.

Na onderzoek heeft de legerleiding vastgesteld dat de Israëlische soldaat die Ahmed neerschoot zich niet verder hoeft te verantwoorden. De situatie was chaotisch, de patrouille werd beschoten en bekogeld en het speelgoedgeweer dat Ahmed bij zich had leek ,,echt'', aldus de conclusies van het interne legeronderzoek.