Topman ministerie naar NIB

Thesaurier-generaal C. van Dijkhuizen (50) van het ministerie van Financiën legt per direct zijn functie neer. De topambtenaar wordt met ingang van 1 december de nieuwe financieel directeur van NIB Capital, de voormalige Nationale Investeringsbank.

Van Dijkhuizen, sinds 1981 afwisselend actief op de ministeries van Financiën en van Economische Zaken, was twee jaar geleden nog in beeld als opvolger van Zalm als minister van Financiën in het eerste kabinet-Balkenende. Sinds 2000 was Van Dijkhuizen thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën en daarmee direct verantwoordelijk voor het algemene financiële beleid van het departement.

Van Dijkhuizen voorziet bij NIB Capital in een vacature. Eerder dit jaar is de financieel directeur van NIB Capital naar een concurrent overgestapt, licht een woordvoerder van de zakenbank toe. NIB Capital is nu nog in handen van de pensioenfondsen ABP en PGGM, maar zal naar verwachting voor eind van dit jaar in handen komen van een groep onbekende investeerders onder leiding van de Amerikaan J.C. Flowers die eerder dit jaar een bod uitbrachten. De investeerders willen NIB Capital voor 2,1 miljard euro overnemen.

NIB Capital boekte over de eerste negen maanden van het jaar een nettowinst van 139 miljoen euro, 13 procent meer dan de 123 miljoen over dezelfde periode van vorig jaar, zo maakte de bank gisteren bekend.

Een opvolger van Van Dijkhuizen als thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën is nog niet bekend.