Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de mogelijke gevolgen van overstromingen. Nederland is onvoldoende voorbereid op een overstroming van de Rijn en de Maas. Het is niet duidelijk wie de regie heeft bij de rampenbestrijding, uitgebreide evacuatieplannen ontbreken en er zijn veel te weinig hulpverleners beschikbaar. Verder een portret van twee van de slachtoffers van de brand op Schiphol, nu bijna twee weken geleden. Vrienden en familie vertellen over Kemal en Mehmet. Daarnaast een gesprek met een kenner van het werk van de schrijver Godfried Bomans naar aanleiding van een dvd-verzameling met alle radio- en televisieoptredens van Bomans. Ned.2, 18.00-18.50 uur

Netwerk. Reportage over de schaduwkant van de website marktplaats.nl, de meest succesvolle advertentie-website in Nederland. Per dag verschijnen er tussen de zeventig- en honderdduizend nieuwe advertenties op de site. Helers en inbrekers hebben de site ontdekt om daar anoniem hun bij inbraak en diefstal buitgemaakte waar te verkopen. Verder aandacht voor de rellen in Frankrijk. Ned.1, 20.30-21.05 uur

Nova. Deel twee van een serie over de macht van de verzekeraars in het nieuwe zorgstelsel dat in januari wordt ingevoerd. Verder minister Brinkhorst over de mogelijke splitsing van de energiebedrijven. En het debat in de Rotterdamse gemeenteraad over de mogelijk discriminerende uitspraken van wethouder Pastors. Ned.3, 22.20-23.00 uur

DOCUMENTAIRE

Keuringsdienst van waarde. Wat is een goede matras? De Keuringsdienst van Waarde merkt dat het antwoord op die vraag heel ver te zoeken is. En in elk geval niet te vinden is bij beddenwinkeliers en ruggendokters. Het goede bed staat in Rotterdam, opgemaakt met Belgische lakens. Een programma van Maurice Dekkers, Wouter Klootwijk, Roland Duong en Teun van de Keuken. Ned.3, 21.30-21.54 uur

Protecting the president. Documentaire met een blik achter de schermen bij het elitekorps dat met gevaar voor eigen leven de Amerikaanse president beschermt. National Geographic Channel, 23.00-0.00 uur

Bewogen leven. Zwemmen tegen de nazi's. Documentaire over een zwemclub in Wenen. Vanaf 1909 mogen joden geen lid meer worden van Weense sportclubs. Daarom besluiten ze een eigen zwemclub op te richten, Hakoah Wenen, die erg succesvol is en waarvan vooral de vrouwenploeg veel medailles wint. Als Hakoah Wenen in 1936 weigert mee te doen aan de Olympische Spelen in Berlijn, worden hun alle medailles afgenomen. En dat is nog maar het begin. Canvas, 23.50-1.20 uur

INFORMATIEF

Club1900.nl. Op club1900.nl kunnen wereldverbeteraars, vrijwilligers en activisten aandacht vragen voor hun initiatieven en acties. De website en de tv-programma's willen deze mensen bij elkaar brengen om samen de handen uit de mouwen te steken en actie te ondernemen. De site is een ideële marktplaats waar vraag en aanbod elkaar vinden. De programma's zijn ook te downloaden als vodcast. Ned.3, 19.50-20.20 uur

Andere tijden. Overzicht van dertig jaar Normaal, de ruigste band van Nederland. In 1975 ontdekt in Lochem, en daarna doorgebroken met de hit Oerend hard. Ned.3, 20.55-21.25 uur

DRAMA

Desperate housewives. Begin van een nieuwe serie over mooie, verveelde huisvrouwen in een Amerikaanse buitenwijk. Net5, 20.30-21.30 uur

AMUSEMENT

Herrie in de keuken. Nieuwe serie met de Rotterdamse kok Herman den Blijker, die als probleemoplosser een weekje komt meedenken bij slechtlopende restaurants. De serie, naar een Brits voorbeeld met Gordon Ramsay als keiharde kok, trok vorig jaar veel kijkers, de laatste aflevering zelfs meer dan een miljoen. RTL5, 21.30-22.30 uur

DIGITALE KANALEN

Op het documentairekanaal van de publieke omroep onder andere Guns don't kill, een film van Wim Schepens uit 2000, over het bezit van wapens in de Verenigde Staten. En Ataturk Remix, een portret uit 1998 van Istanbul, de grootste stad van Turkije en de brug tussen Azië en Europa. Die film is gemaakt door IJsbrand van Veelen. De digitale kanalen van de publieke omroep zijn het beste te bereiken via de website

www.omroep.nl

LEZERSTIP?

Een mooie serie, een mooie documentaire? Mail ons uw tip op tips@nrc.nl