Televisie Film van de dag

Girlfight. `Marlon Brando in de vorm van een tienermeisje', zo noemde regisseuse Karyn Kusama haar hoofdrolspeelster Michelle Rodriquez. Ze speelt haar rol met veel ingehouden woede, die er in de boksring in al zijn kracht uitkomt. Girlfight voldoet soms aan de wetten van de sportfilm, soms wijkt hij er gretig van af. Zo zien we bij de boksgevechten geen uitgekauwde slow-motion beelden of grimmig zwart-wit. Vaak is pas duidelijk wie er gewonnen heeft als de jury zijn uitspraak doet.

Voor Diana (Rodriquez) is boksen de manier om aan het getto te ontsnappen en volwassen te worden, waarbij ze geconfronteerd wordt met allerlei vooroordelen. Een boksende vrouw? En nog wel een Latino!

Regisseur Kusama leerde het vak bij John Sayles, maker van intense karakterstudies als Lone Star en Passion Fish. Sayles produceerde Girlfight en is zelf ook te zien in een cameo (gastoptreden). Girlfight won vele prijzen, onder meer op het Sundance festival. (Karyn Kusama, 2000, VS)

Canvas, 21.20-23.10 uur