Tekst Annie M.G. Schmidt gevonden

Op de zolder van het Theater Instituut in Amsterdam is een nooit eerder gepubliceerde of opgevoerde toneeltekst van Annie M.G. Schmidt gevonden. Het betreft de korte tekst December of Feest voor haar, geschreven voor een onbekend gezelschap, vermoedelijk amateurs. Het gaat over een vrouw die de feestmaand december met sinterklaas en Kerstmis in een allesbehalve opgewekte stemming tegemoetziet. In een monoloog uit ze haar onvrede in vlijmscherpe en zelfs pijnlijke bewoordingen jegens haar man. De theatertekst is in al die veertig jaar door niemand ingezien, totdat Stef Visjager in een kast op de zolder van het Theater Instituut Amsterdam in het archief van Annie M.G. Schmidt het stuk ontdekte. Het werd geschreven in hetzelfde jaar als de beroemde musical Heerlijk duurt het langst.

Samen met Leo Knikman heeft Visjager de theatertekst bewerkt tot een hoorspel voor de radio. Ariane Schluter vertolkt de rol van de vrouw en Bert Luppes die van de man. Visjager: ,,Ik was op zoek naar materiaal over Heerlijk duurt het langst om hiervan eventueel een hoorspel te maken. Plots stuitte ik op vier getypte velletjes A4 met daarop de naam van Annie M.G. Schmidt en de titel. Het is helemaal een tekst van Schmidt met herkenbare scènes, snelle dialogen, dagelijkse ergernissen en de bitse humor waarmee de vrouw over die vrolijke feestmaand december praat.''

De vrouw, die aangeduid wordt als `zij', valt in de eerste regels al meteen uit tegen haar man met de woorden: ,,December is een enige maand, enig, voor iedereen, behalve voor een vrouw. Dat besef jij niet zo, daar ben je te egocentrisch voor. Nee – 't is geen verwijt lieverd!'' Op een draaiorgel klinkt ondertussen sinterklaasmuziek. De uitzending van het hoorspel vindt plaats op zondag 4 december om 21 uur bij de Humanistische Omroep op Radio 1.

De cd met tekstboek is verschenen bij Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam.