Ouder mist tips tegen botsing

Adviesboeken voor ouders besteden veel aandacht aan de kans op ongelukken met kleine kinderen, maar verwaarlozen de gevaren die tieners lopen. De meeste boeken vermelden niets over de kans dat pubers betrokken raken bij een auto-ongeluk. Dit schrijven onderzoekers van de University of North Carolina in het novembernummer van Pediatrics. Zij hebben 46 goed verkopende boeken met opvoedingstips tegen het licht gehouden. In 41 daarvan staan adviezen om te voorkomen dat kleine kinderen zich bezeren, terwijl maar 19 boeken aandacht besteden aan de risico's voor tieners. Boeken over jonge kinderen behandelen vooral aanrijdingen en brandwonden. Boeken over adolescenten besteden veel aandacht aan de gevaren van vuurwapens en veel minder aan ongelukken met motorvoertuigen, terwijl verreweg de meeste verwondingen in die leeftijdsgroep daaraan te wijten zijn.