Op afbetaling kopen wordt moeilijker

Voor mensen met een laag inkomen wordt het lastiger zich diep in de schulden te steken. De mogelijkheden om consumptief krediet aan te vragen en luxe artikelen op afbetaling te kopen worden beperkt.

Dat heeft minister Zalm van Financiën gisteren in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Zo wil de minister de maximale kredietvergoeding die aanbieders van consumentenkredieten aan hun klanten rekenen, verlagen van de huidige 21 procent tot 16 procent. Deze vergoeding bestaat uit de wettelijke rente vermeerderd met een bepaald percentage voor kosten. Door die te verlagen zullen postorderbedrijven, winkels die producten op afbetaling aanbieden en andere kredietverstrekkers een strengere selectie moeten maken wie zij wel en wie zij geen krediet verstrekken, ,,afgestemd op de financiële draagkracht van de consument''.

Daarnaast wil Zalm de registratie uitbreiden van schuldenaars bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Daar worden tot nu toe alleen hypotheekschulden geregistreerd. Volgens Zalm zouden ook schulden van andere aard (huur, energierekening, consumptief krediet) voortaan bij het BKR gemeld moeten worden.

Deze maatregelen, schrijft Zalm in zijn brief, zullen er toe leiden dat huishoudens met een inkomen tot 150 procent van het bijstandsniveau ,,minder snel in een situatie van problematische schulden terecht komen''. De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) reageert ,,zeer verheugd'' op de maatregelen die Zalm heeft aangekondigd. Deze worden in de Tweede Kamer in elk geval gesteund door het CDA en de PvdA, die eerder dit jaar met voorstellen op dit gebied kwamen.

Volgens NVVK-voorzitter G. Jaarsma zijn de verzoeken tot schuldregelingen bij zijn vereniging de afgelopen jaren flink toegenomen: van 34.500 in 2003 tot, naar verwachting, 44.000 dit jaar. Jaarsma: ,,In toenemende mate bestaan de problemen hierbij uit schulden uit consumptief krediet.'' Volgens Jaarsma hebben de marktpartijen zelf ook baat bij een strengere selectie van hun klanten. ,,Zij zullen nu makkelijker mogelijke wanbetalers buiten de deur kunnen houden.''