`Onrust Brussel onvergelijkbaar met Frankrijk'

In Brussel was het afgelopen nacht opnieuw onrustig, net als de nacht ervoor. Maar de autoriteiten spreken van incidenten, en benadrukken dat de situatie in België niet te vergelijken is met die in Frankrijk.

Net als in de nacht van zondag op maandag werden er auto's in brand gestoken in delen van de stad waar veel allochtonen wonen. De brandweer moest zes keer uitrukken in Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst. Nabij het station Brussel-Zuid gooiden jongeren een molotovcocktail naar een politiewagen.

Maar het gaat om geïsoleerde incidenten, uitgevoerd door kleine groepjes, benadrukken de autoriteiten. Er waren afgelopen nacht niet meer jongeren op straat dan gewoonlijk, zei een politiewoordvoerder op tv. Nadat de branden werden gesticht, waren de daders meestal snel vertrokken. ,,We gaan de toestanden tussen de twee landen [Frankrijk en België, red.] niet vergelijken'', zei burgemeester Jacques Simonet van Anderlecht in het VRT-journaal. ,,Hier is een echte aanwezigheid van de publieke overheid in alle wijken.''

Dat het in België tot nu toe vrij rustig blijft, is veelzeggend, aldus Patrick Manghelinckx, directeur van een welzijnsorganisatie, vanmorgen in dagblad De Morgen. Hij wijst op een incident van afgelopen weekend. Toen schoot de Brusselse politie op een allochtone jongen die met een wapen leek te zwaaien, naar later bleek een neppistool. ,,Iedereen weet dat een vonk soms genoeg is om de boel te laten ontploffen. Zoiets kan voldoende zijn.'' Manghelinckx wijst er op dat België na rellen in het verleden, geld vrij heeft gemaakt voor preventie. Komende nacht worden in Brussel weer extra straathoekwerkers en politieagenten om te surveilleren ingezet.

Ook in Berlijn gingen dit weekeinde enkele auto's in vlammen op. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Berlijn, Ehrhart Körting, zei gisteren dat het ging om ,,kopieergedrag''. Volgens hem waren er geen aanwijzingen dat rellen zich uitbreidden. ,,Ik geloof dat ons sociale netwerk voldoende is voor immigranten om te voorkomen dat iemand zo wanhopig wordt'', zei Körting tegen het Britse persbureau Reuters. ,,Daarom zie ik geen reden dat de situatie onder immigranten hier uit de hand loopt. Dat betekent niet dat we hier geen problemen hebben. Die worden overigens niet veroorzaakt door immigranten, maar meer door werkloosheid.''

In Italië zei Romano Prodi, leider van de linkse oppositie, dat Europese politici meer aandacht moeten hebben voor immigratie en integratie. Volgens Prodi kunnen armoede, werkloosheid en verval van stedelijke gebieden ook in Italië gemakkelijk tot een gewelddadige uitbarsting komen. ,,Er zijn vreselijke leefomstandigheden en ontevredenheid, zelfs daar waar alleen Italianen wonen'', aldus Prodi. Minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini noemde Prodi's opmerkingen onnodig alarmerend.

Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft Frankrijk de rellen aan zichzelf te danken. Hij verwees naar het vorig jaar ingevoerde verbod op het dragen van hoofddoekjes op openbare scholen en zei dat de Franse regering de Turkse oproep voor meer tolerantie heeft genegeerd. ,,We moeten werken aan een alliantie tussen culturen. Er ligt een verantwoordelijkheid voor de christelijke wereld en de moslimwereld.''

Volgens Abdelkarim Carrasco, moslimleider in Spanje, zijn de Franse rellen een test voor heel Europa. ,,Of Europa ontwikkelt en steunt het idee van een gemengde cultuur, of Europa heeft geen toekomst'', aldus Carrasco, die overigens de kans op dit soort rellen in Spanje klein acht. ,,Europa moet leren van de Verenigde Staten. Dat land heeft uit de hele wereld mensen opgenomen.''