Nominatie Abu-Assad Europese Filmprijs

Hany Abu-Assad is genomineerd voor de Europese Filmprijzen 2005. De Palestijns-Nederlandse filmmaker kreeg samen met zijn co-scenarist Bero Beyer een nominatie in de categorie Beste Europese scenarioschrijver voor de film Paradise Now, die hij ook regisseerde.

De nominaties voor de Europese Filmprijzen, die op 3 december in Berlijn worden uitgereikt, zijn bekendgemaakt door de European Film Academy. De nominatie voor Abu-Assad en Beyer is het enige Nederlandse element in deze Europese pendant van de Oscars.

In de categorie Beste Europese film zijn genomineerd Brødre van de Deense Dogma-filmer Susan Bier, Caché van de Oostenrijker Michael Haneke, de Duitse films Don't Come Knocking van Wim Wenders en Sophie Scholl die letzten Tage van Marc Rothemund, L'enfant van de Waalse gebroeders Dardenne en My Summer of Love van Pools-Britse Pawel Pawlikowski. De meeste van deze films wonnen in de loop van het jaar al vele prijzen op diverse filmfestivals. L'enfant kreeg de Gouden Palm op het festival van Cannes, Michael Haneke werd daar als beste regisseur bekroond.

Bier, Haneke, Pawlikowski en Wenders komen ook in aanmerking voor de eretitel Beste Europese regisseur van 2005. Daarvoor concurreren zij met de Italiaan Roberto Faenza (Alla luce del sole), de Spanjaard Alex de la Iglesia (Crimen Ferpecto) en de Roemeen Cristi Puiu (Moartea domnului Lazarescu `de dood van meneer Lazarus'). Die film is met Caché van Haneke en Adam & Paul, Adams aebler van de Deen Anders Thomas Jensen, Brødre en Alles auf zucker van Dani Levi ook genomineerd in de categorie beste scenario.

Abu-Assad en de Nederlandse producent Bero Beyer vorige maand het Gouden kalf voor de beste film. Paradise Now, een film over de laatste dagen van twee Palestijnse jongens die een zelfmoordaanslag in Israël voorbereiden, is een geheel Arabisch gesproken en in Israël en de Palestijnse gebieden spelende film, die desondanks als Nederlandse co-productie wordt aangemerkt. De film heeft zowel bij Israëliërs als Palestijnen verontwaardigde reacties uitgelokt. Paradise Now de Palestijnse inzending voor de Oscars.