Nieuwe prullenbak is bomveilig

De bombestendige prullenbak komt eraan. Vanochtend is hij gepresenteerd op de beurs Integrale Veiligheid in Utrecht. Het is een idee van de Groningse onderneming Dijkstra urban solutions dat in samenwerking met TNO Defensie en Veiligheid is uitgewerkt. De crux is: de grond in.

Dijkstra urban solutions maakt al een gewone ondergrondse prullenbak. In essentie is het een cilindrische koker die een meter of twee diep in de grond steekt. Het besef drong door dat juist deze prullenbak de oplossing voor de huidige terreurdreiging zou kunnen zijn. Veel terroristen laten hun explosieven nog graag in de prullenbak achter, ook in Turkije was dat afgelopen zomer weer het geval. Zou de Wastelift een gemiddelde terroristenbom kunnen opvangen? Dat was de vraag.

Dijkstra liet proeven doen bij het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall en het zag er goed uit. Daarna is contact gezocht met het Prins Maurits Laboratorium van TNO in Rijswijk. TNO nam proeven waarin een `realistische dreiging' werd gesimuleerd. Hoe zo'n proef er precies uitzag, blijft geheim. TNO richtte zich vooral op het bovengrondse deel, want dat moet de explosie in verticale richting geleiden zodat omstanders minimaal risico lopen. En de prullenbak mag natuurlijk niet zelf uit elkaar spatten. In januari worden de proeven afgerond en zal een eindrapport worden opgesteld. TNO noemt het concept veelbelovend.

Dijkstra werkt inmiddels ook aan een bovengronds te installeren bombestendige prullenbak. Vooral de Nederlandse Spoorwegen zouden daar belangstelling voor hebben. Veel bomaanslagen uit het verleden vonden plaats in stationshallen.