Ministers van Financiën pleiten tegen hogere rente

De Europese ministers van Financiën willen dat de Centrale Bank in Frankfurt de rentetarieven ongemoeid laat. Zij hebben daar gisteren in Brussel gezamenlijk op aangedrongen bij president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank.

Om het gevaar van stijgende inflatie de kop in te drukken zou de Europese bank een verhoging van de tarieven overwegen. Maar volgens de ministers van Financiën kan het duurder maken van geldleningen het voorzichtige herstel van de Europese economie belemmeren. Zij staan op het standpunt dat het vooral de stijgende olieprijzen zijn die de inflatie veroorzaken.

Dit soort politieke aansporingen ligt uiterst gevoelig in Europese monetaire zaken. De hoogte van de rente is formeel een zaak van de centrale banken. Volgens een woordvoerder van de Luxemburgse premier Juncker, die voorzitter is van de groep van twaalf EU-landen die de euro hebben ingevoerd, hebben de minsters alleen maar hun opvatting kenbaar willen maken.

De Europese Bank streeft ernaar de inflatie onder de 2 procent per jaar te houden. Volgens de laatste gegevens komt deze in Europa nu uit op 2,5 procent. Zonder de gestegen olieprijzen zou de inflatie 1,5 procent bedragen. De rente in de Verenigde Staten is momenteel tweemaal zo hoog als de Europese.

De euro verzwakt snel tegenover de dollar. De Europese munt stond vanmorgen in Londen op 1,1711 dollar, de laagste koers sinds twee jaar. Oorzaak daarvan is volgens analisten het oplopende renteverschil met de Verenigde Staten. Ook de vrees dat de onlusten in Frankrijk overslaan naar de rest van Europa zou onder valutahandelaren de stemming beïnvloeden.

Europees commissaris Almunia (monetaire zaken) zei gisteravond na afloop van dezelfde bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Brussel dat hij Duitsland meer tijd wil geven om de begroting op orde te brengen.

Duitsland heeft al sinds 2002 een hoger overheidstekort dan geoorloofd volgens de Europese regel van maximaal 3 procent van het bruto nationaal product. Almunia zei zich te kunnen voorstellen dat de nieuwe Duitse regering nog tot eind 2007 krijgt om het tekort onder de 3 procent te brengen.