Manifest: stroommarkt niet verder privatiseren

Nederland moet zich herbezinnen op zijn energiebeleid. De liberalisering van de elektriciteitsmarkt wordt te ver doorgevoerd en brengt de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in gevaar.

Dat stellen drie energie- en milieudeskundigen in een manifest dat morgen wordt gepresenteerd aan vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, vakbonden en consumentenorganisaties.

De opstellers van het manifest zijn Wouter van Dieren, directeur van het milieu-adviesbureau IMSA, wiskundige en emeritus hoogleraar Eric-Jan Tuininga, en voormalig lid van de Algemene Energieraad Jan Paul van Soest. Zij hebben kritiek op het beleid van minister Brinkhorst van Economische Zaken. De verplichte opsplitsing van de energiebedrijven gaat nergens in Europa zo ver als in Nederland. In een reactie in deze krant noemt minister Brinhorst de argumenten van de drie ,,ondeugdelijk''.

Het manifest is gebaseerd op gesprekken met deskundigen uit de wetenschap en het bedrijfsleven. Daaruit is onder meer de vrees naar voren gekomen dat bedrijven in een vrije markt pas investeren in nieuwe elektriciteitscentrales als er schaarste is. Dat zou de kans vergroten op stroomuitval, zoals die enkele jaren geleden plaatshadden in de Amerikaanse staat Californië. Het manifest moet leiden tot de oprichting van het Energie Forum Nederland, dat in zes maanden tijd een nieuw energiebeleid voor Nederland formuleert.

VAN DIEREN CONTRA BRINKHORSTpagina 7