Koraalrif hield stand in tsunami

De tsunami van 26 december vorig jaar heeft de Indonesische koraalriffen maar marginaal beschadigd. Dat blijkt uit onderzoek dat Australische en Indonesische wetenschappers vandaag publiceren in het blad Current Biology. De onderzoekers vergeleken de situatie van vijf koraalriffen die zij bestudeerden in maart 2003 met de situatie van 17 riffen in maart 2005. Alle onderzochte riffen lagen ten noordwesten van Atjeh, binnen een straal van 300 kilometer van het epicentrum van de zeebeving. De onderzoekers concluderen dat bij de tsunami vooral koraalriffen schade opliepen die al door mensen beschadigd waren. Intacte koraalriffen liepen nauwelijks schade op; een orkaan maakt doorgaans meer kapot, aldus de onderzoekers. Gezonde riffen bleken geen extra bescherming te hebben geboden voor het achterliggende land.