Internet Voorkeur

Spelletjes. Een prima site om een speurtocht naar informatie over nieuwe en oude bordspellen te beginnen is www.bordspel.com, van de spelletjeshobbyist Erwin Broens. Hij houdt het nieuws goed bij en geeft van een zeer groot aantal spelletjes eigen recensies. Daar hoef je het niet altijd mee eens te zijn, maar zoals gebruikelijk op dit soort sites bestaat een recensie voor een groot deel uit een vrij uitvoerige beschrijving van het spel. Dan kun je soms zelf heel andere conclusies trekken. Van belang is ook de uitvoerige lijst links naar andere spelletjessites, spelletjesfabrikanten of speciaalzaken.

Van vergelijkbaar kaliber en misschien zelfs iets beter is www.spelmagazijn.nl – ook in essentie een eenmanshobby, van Ronald Hoekstra. Op deze twee sites zal een speurder naar bordspellen niet gauw uitgekeken zijn.

Wil je meer, dan klik je van daar af verder – eventueel naar uitgevers (www.999games.nl, www.jumbo.nl), maar liever nog naar andere spelletjesgekken, zoals www.spellengek.nl, www.spellenhoek.nl, www.speljournaal.nl, www.truusentruus.nl, enzovoort. Dit soort sites schieten als paddestoelen uit de grond, en in essentie zijn ze allemaal hetzelfde. Ze bieden persoonlijke impressies van bordspellen die de webmasters recentelijk hebben gespeeld. Vroeger ging het van mond tot mond, nu via internet, maar nog altijd worden bordspellen populair omdat iemand je vertelt dat een spel leuk is. Als dat klopt, vertel je het weer door. Reclame wordt in deze branche amper gemaakt.

Wie een meer officiële lijst van goede spellen wil, kan het beste naar www.spiel-des-jahres.com, van de Duitse club die al ruim een kwart eeuw het beste spel van het jaar uitroept – en meestal terecht. De meeste winnaars zijn ook in Nederland te koop.