Hollander rules Britannia

Oud-Shell bestuurder Maarten van den Bergh (63) is door het dagblad The Times uitgeroepen tot de machtigste man in het Britse zakenleven van dit jaar. Van den Bergh is president-commissaris bij Lloyds TSB, een van de grootste banken van Groot-Brittannië. Daarnaast bekleedt hij commissariaten bij Royal Dutch Shell, telecomconcern BT en British Airways, stuk voor stuk zeer omvangrijke bedrijven.

Het is voldoende voor de Britse krant om Van den Bergh, die vorig jaar als negende eindigde op de lijst, in de krant van vandaag af te beelden als een Romeinse keizer, een emperor of business.

De lijst bestaat uit de 100 invloedrijkste directeuren van bedrijven, die op de FTSE staan, de index van de belangrijkste ondernemingen op de Londense beurs.

De krant erkent in een begeleidend artikel van journalist Robert Cole dat de eerste plaats van Van den Bergh voor sommigen als een verrassing kan komen omdat hij geen man is, die veelvuldig in de schijnwerpers staat. Maar Cole prijst de Nederlander wegens diens rustige, competente en vastberaden aanpak. Hij wijst er bovendien op dat Van den Bergh niet alleen qua zware commissariaten bovenaan staat maar ook als het aantal werknemers bij de betrokken bedrijven als maatstaf geldt.

Van den Bergh bleef de nummer twee op de lijst, Sir Tom McKillop, maar net voor. Deze is zelf nog de topman van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en bekleedt daarnaast commissariaten bij onder meer energieconcern BP en de Royal Bank of Scotland.

De hoogste vrouw op de lijst is de voormalige journaliste en medewerkster van oud-premier John Major, Barones Hogg. Zij is onder meer president-commissaris bij het financiële concern 3i.