Gesualdo

Ze doen het op volgorde en ze doen het goed; het op het Haags Conservatorium ontstane Kassiopeia Quintet werkt aan opnamen van de zes madrigaalboeken van Don Carlo Gesualdo (1566-1613) voor het eveneens Nederlandse label Globe. In het onlangs verschenen tweede boek is de polyfonie van Gesualdo – behalve als componist ook bekend als sombere edelman die zijn overspelige vrouw liet vermoorden – conventioneel in vergelijking met de laatste twee madrigaalboeken. Maar dat neemt niet weg dat ook hier de nodige woeste madrigalismen (tekstschilderingen) te genieten zijn, en dat de chromatiek van het madrigaal Sento che nel partire nauwelijks extremer kan. Muzikaal schuilt de kracht van dit jonge zangerskwintet vooral in de individuele bereidwilligheid zich in te zetten voor het geheel. De `losse' stemmen klinken soms even door het polyfone stemmenweefsel heen en blijken dan niet buitengewoon, maar meestal smelten ze samen in een volle, verzorgde kwintetklank. En voor het afwerken van de soms nog iets instabiele intonatie heeft het kwintet nog vier madrigaalboeken de tijd.

Gesualdo: Madrigali II (GLO 5222)