Geldgebrek nekt hulp Pakistan

De Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis hebben gewaarschuwd dat het moment is aangebroken waarop geldgebrek de noodhulpoperatie in Pakistan gaat hinderen. De VN vroegen de internationale gemeenschap gisteren om 42,4 miljoen dollar om de maand november door te komen.

Van de 550 miljoen dollar die de VN vroegen voor noodhulp aan slachtoffers van de aardbeving, vandaag een maand geleden, was gisteren 83,8 miljoen daadwerkelijk gedoneerd of in bindende contracten vastgelegd. Inclusief mondelinge toezeggingen bedragen de donaties 132,4 miljoen.

Meer dan 100.000 slachtoffers in afgelegen gebieden hebben volgens de VN nog geen hulp gezien. Het vrijmaken van de toegangswegen wordt gehinderd door landverschuivingen als gevolg van aanhoudende naschokken, nu al meer dan duizend sinds de beving op 8 oktober. Door de naschokken raken ook inwoners van gebieden die niet door de aardbeving zijn getroffen afgesloten van de buitenwereld.

Tot op heden zijn 334.000 tenten afgeleverd en zitten er nog 332.000 in de pijplijn, wat voldoende zou moeten zijn als die snel worden afgeleverd. Er is nog een dringend tekort aan kachels. Volgens VN-coördinator Jan Egeland voor Humanitaire Hulp gaat het er – met de winter voor de deur – om elke familie van een warme ruimte te voorzien.

Naar verwachting komen nog 150.000 mensen uit de bergen naar de steden, zoals Muzaffarabad en Balakot, om daar in tentenkampen de winter door te brengen, of tenten mee te nemen naar gebied dat nog niet vol is met ontheemden. Er is een gebrek aan vlak terrein om tenten op te zetten.

De Pakistaanse autoriteiten stelden vandaag het dodental, dat op 73.000 stond, bij naar 87.350. Hulpwerkers halen nog altijd lichamen onder het puin vandaan. In het Indiase deel van Kashmir staat het dodental nog op 1.350.