Fraude bij rijexamen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de politie hebben een einde gemaakt aan een geavanceerde manier van frauderen tijdens het theorie-examen voor het rijbewijs.

Een 43-jarige Amsterdammer, die vorige week werd aangehouden tijdens een examen in Apeldoorn, gaf met een zender de juiste antwoorden aan andere kandidaten in het examenlokaal. Zij beschikten over een ontvanger die was verstopt in een pakje sigaretten. Bij elke vraag liet de Amsterdammer de ontvanger volgens een van tevoren afgesproken code enkele malen trillen.

De hoofdverdachte zorgde er zelf voor dat hij zakte voor het examen zodat hij elders opnieuw examen kon doen. De kandidaten die meewerkten aan de fraude betaalden een geldbedrag van 150 tot 250 euro. Twee mannen, afkomstig uit Purmerend en Amsterdam, zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

De acht kandidaten die zijn betrapt, zijn overwegend van buitenlandse afkomst. Het CBR denkt dat het opheffen van de mogelijkheid voor buitenlandse automobilisten om in Nederland versneld examen te doen, een rol speelt. Sinds april moeten buitenlanders een theorie-examen afleggen om hun buitenlandse rijbewijs om te kunnen wisselen.

Volgens het CBR is de fraude bij rijexamens zich aan het ,,professionaliseren''. Er worden vervalste identiteitspapieren gebruikt en `look-alikes' ingezet. De totale omvang van de fraude is nog niet in beeld. De Amsterdamse hoofdverdachte heeft de afgelopen maand ook in Den Bosch, Lelystad en Zwolle examen afgelegd.