Bush: Amerikanen martelen niet

De Amerikaanse president Bush zei gisteren tijdens een bezoek aan Panama dat de Verenigde Staten er alles aan doen om zich te beschermen, maar in het kader daarvan ,,niet martelen''. Hij reageerde daarmee op berichten vorige week dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Oost-Europa en elders geheime gevangenissen heeft opgericht waar, buiten Amerikaans en internationaal recht om, terreurverdachten met harde hand worden ondervraagd.

Bush wilde in Panama het bestaan van de geheime gevangenissen bevestigen noch ontkennen. Hij herhaalde wel dat vijanden de VS willen beschadigen en dat zijn regering hen zal achterhalen om het Amerikaanse volk te beschermen, op een legale manier. ,,We sporen terroristen op en brengen ze voor de rechter'', aldus Bush.

Het Congres heeft een wet aangenomen die de ,,wrede, inhumane en vernederende'' behandeling van gevangenen verbiedt. De regering-Bush zoekt echter een uitzonderingspositie voor de CIA en dreigt met een veto. In Washington kwam hierop afgelopen weekeinde veel kritiek. De vooraanstaande Republikeinse senator Chuck Hagel noemde het een ,,vreselijke vergissing''. ,,Waarom ze dat in hemelsnaam doen, ik weet het niet. Negentig van de honderd senatoren zijn tegen, onder wie veel Republikeinen'', zei Hagel in het televisieprogramma This Week.

Senator John McCain, die de wet opstelde en zelf als krijgsgevangene in Vietnam werd gemarteld, vroeg zich in een televisieprogramma op de zender FoxNews hardop af ,,hoeveel mensen zich tegen de VS zullen keren als ze horen dat we mensen martelen?'' ,,Ons imago in de wereld lijdt vreselijk, en een van de redenen is de perceptie dat we mensen die we gevangennemen, mishandelen.''

In Irak zijn opnieuw Amerikaanse soldaten aangeklaagd wegens mishandeling van Iraakse gevangenen. Ze zouden in september gedetineerden hebben geschopt en geslagen, meldt het ministerie van Defensie. ,,Alle beschuldigingen worden serieus genomen en grondig onderzocht waarna toepasselijke acties worden ondernomen'', aldus het ministerie.

Eerder werden negen militairen veroordeeld voor de mishandeling van Iraakse gevangenen in Abu Ghraib. Een onbekend aantal is gedegradeerd of ontslagen nadat ze Irakezen of Afghanen sloegen of verwondden.