Avondklok tegen rellen in Franse steden

De Franse regering heeft vanmiddag besloten om middernacht een avondklok in te stellen in zeven zones in het land, om een einde te maken aan de rellen die nu sinds twaalf nachten in tal van steden uitbreken.

De ministerraad heeft tijdens een speciale zitting ingestemd met het voorstel van minister Sarkozy (Binnenlandse Zaken) om het uitroepen van de noodtoestand mogelijk te maken. Daarvoor wordt een beroep gedaan op een wet die is ingevoerd in 1955, tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Sarkozy zei vanmiddag dat het gaat om een ,,principebesluit'' dat zo nodig in overleg met lokale autoriteiten zal worden genomen. Vanmiddag zou bekend worden in welke zeven ,,verdedigingszones'' de avondklok wordt ingesteld.

Vannacht waren er opnieuw ongeregeldheden in een groot aantal steden door het hele land, nu vooral buiten de regio rond Parijs. In totaal zijn volgens de politie vannacht 1.173 auto's in brand gestoken, en negen gebouwen. De politie verrichtte 330 arrestaties.

Premier Villepin sprak van ,,uitzonderlijk ernstige omstandigheden''. Hij kondigde aan 1.500 reservisten van politie en gendarme op te roepen als versterking van de 8.000 reeds ingezette politiekrachten. Villepin onderstreepte dat ,,het niet zo ver is'' dat gedacht wordt aan inzet van het leger, zoals enkele burgemeesters in de voorsteden en het extreem-rechtse Front National hebben bepleit.

Vannacht kwam het nergens tot ernstige botsingen. Dertien agenten raakten licht gewond door toedoen van stenengooiers. Driekwart van de ongeregeldheden voltrok zich buiten de regio Parijs. In de Parijse voorsteden, waar 240 auto's uitbrandden, was het ,,aanmerkelijk rustiger'' dan voorgaande nachten.

Villepin kondigde gisteren ook een programma aan om sociale problemen in de voorsteden te bestrijden. Zo kunnen schoolverlaters voortaan vanaf 14 in plaats van 16 jaar leerwerkprogramma's volgen en wordt het aantal beurzen voor leerlingen verdrievoudigd. Ook kondigde Villepin een verhoging aan van subsidies aan verenigingen in de voorsteden. Daarin is in het verleden fors gesneden.