Arrestatie wegens brand op Schiphol

Het openbaar ministerie heeft gisteren een persoon aangehouden die wordt verdacht van opzettelijke brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost. In de nacht van 26 op 27 oktober kwamen bij de brand elf gedetineerden om het leven.

Het zou volgens onbevestigde berichten gaan om een 25-jarige Libische man die de maandag voor de ramp werd ingesloten en de dag na de ramp zou worden uitgezet. In zijn cel zou de brand zijn begonnen. De man zou met ernstige brandwonden in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk liggen.

In een hangar op Schiphol-Oost stond vanmiddag een herdenking van de slachtoffers gepland, in een bijeenkomst voor genodigden. Naast de ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) en Donner (Justitie, CDA) waren er circa tachtig familieleden, vrienden en advocaten van de slachtoffers uitgenodigd, alsmede vertegenwoordigers van het gevangeniswezen, de brandweer, de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, de gemeente Haarlem en VluchtelingenWerk Nederland.

Advocaat Jan Hofdijk, die een Nigeriaanse cliënt vertegenwoordigde in het cellencomplex op het moment van de brand, vindt het ,,potsierlijk'' dat het ministerie niet ook een gast namens de 268 overlevenden heeft uitgenodigd. Volgens het ministerie kunnen overlevenden de bijeenkomst via de televisie volgen. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden.