Arbeiders Shenzhen uiten hun woede

In de Zuid-Chinese stad Shenzhen heeft de oproerpolitie de burgemeester ontzet toen duizenden demonstranten hem belaagden na een gesprek met ontevreden arbeiders. Dat heeft de Hongkongse krant South China Morning Post vandaag gemeld. De demonstranten waren voor het merendeel voormalige militaire genietroepen die in 1983 werden gedemobiliseerd omdat het Chinese Volksbevrijdingsleger zich wilde omvormen tot een modernere, kleinere organisatie. De ex-soldaten werden vervolgens naar Shenzhen gestuurd om daar in dienst van een staatsbedrijf te werken aan de aanleg van de infrastructuur voor de nieuw opkomende stad.

Shenzhen werd begin jaren tachtig aangewezen als Speciale Economische Zone, een gebied dat zich met de zegen en de steun van de nationale overheid en met geld van Hongkongse investeerders mocht ontwikkelen tot het paradepaardje van de particuliere productiesector in China. De stad is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal centrum voor de productie van onder meer elektrische apparaten, textiel, schoenen en kerstbomen.

De arbeiders zijn gefrustreerd omdat zij niet meeprofiteren van de nieuwe welvaart die mede door hun werk tot stand is gebracht. Hun staatswerkgever wordt momenteel geprivatiseerd, maar de arbeiders krijgen daarvoor een in hun ogen veel te lage compensatie aangeboden. Een arbeider zei gisteren in de South China Morning Post dat de voormalige corrupte leiding op de vlucht is geslagen nadat een accountant had ontdekt hoe hoog de schulden waren die zij op naam van het bedrijf had gemaakt. Daardoor zou er nu onvoldoende geld zijn voor een redelijke compensatie.

De arbeiders eisen ook de vrijlating van twee arbeiders die werden opgepakt na een ruzie met plaatselijke overheidsvertegenwoordigers. Zij ontvoerden op 25 oktober een onderdirecteur van het bedrijf om hun eisen kracht bij te zetten, en lieten hem de volgende dag vrij.

De burgemeester van Shenzhen kwam gisteren naar een school om daar met drieduizend verzamelde demonstranten te praten. Hij bood aan om de geboden compensatie opnieuw te bezien en maande de arbeiders aan hun protesten op te geven. Hij beloofde ook dat er de komende drie jaar niemand zou worden ontslagen om zijn rol in de protesten. Veel demonstranten vonden dat niet genoeg.

Juist protesten van ex-militairen, van huis uit gezagsgetrouwe aanhangers van de communistische partij, zijn voor de overheid schokkende gebeurtenissen. In april protesteerden 2.000 gepensioneerde militairen uit heel China in Peking voor een hoger pensioen. Die protesten werden door de politie met geweld gestopt, de demonstranten werden op bussen en treinen naar huis gezet.