Amsterdam botst weer met Kooistra

De gemeente Amsterdam en horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra hebben weer onenigheid over zijn bedrijfsvoering. De gemeente eist opheldering gevraagd over wijzigingen die Kooistra heeft aangebracht.

De ondernemer heeft per brief aan burgemeester Cohen geantwoord dat hij zich ernstig gediscrimineerd voelt. ,,Volgens mij is er maar één reden, misschien omdat ik homo ben, ik kan niets anders meer bedenken'', schrijft Kooistra. Volgens de ondernemer is er niets aan de hand en is de gemeente fout geïnformeerd.

De ondernemer heeft zestien horecabedrijven in de hoofdstad, waaronder beroemde uitspanningen als café Hoppe, restaurant Bodega Keyzer en de Oesterbar. Hij raakte omstreden toen bleek dat veel van zijn zaken failliet gingen, maar hij daarvoor niet aansprakelijk was omdat hij hij zijn zaken had verpacht. Na een faillissement stelde Kooistra een andere pachter aan, waarna de schuldeisers naar hun geld konden fluiten. Zelf zei Kooistra steeds dat hij er niets aan kon doen dat zijn pachters failliet gingen.

Nadat over deze `faillissementstruc' ophef was ontstaan, stelde de gemeente Amsterdam een onderzoek in. Van opzettelijke faillissementsfraude zijn echter nooit bewijzen gevonden. Wel sprak de ondernemer met de gemeente af dat de horecavergunningen voortaan op zijn naam zouden staan en dat hij als bedrijfsleider ingeschreven zou zijn.

De horecabedrijven in Amsterdam werden in een bv ondergebracht, Gouden Kooi, waarvan Kooistra enig aandeelhouder was. In mei dit jaar droeg hij de aandelen van Gouden Kooi over aan zijn nicht Grietje van der Veen. Via zijn bv Plassania Beheer is Kooistra nog wel directeur van Gouden Kooi. De gemeente wil over deze wijziging opheldering en weten wie waarvoor aansprakelijk is.

In zijn brief aan de gemeente schrijft Kooistra dat hij, anders dan de gemeente Amsterdam beweerde, nog steeds directeur is van Plassania. Een woordvoerder van de gemeente zei dat Kooistra hierin gelijk heeft, maar dat hij nog geen antwoord heeft gegeven op de vraag wie er nu zeggenschap heeft over zijn horecabedrijven. ,,De gemeente wil nog steeds opheldering over de verkoop van zijn aandelen Gouden Kooi.''