Wereldtitel Lüthi

De Zwitserse motorcoureur Thomas Lüthi heeft zich gisteren verzekerd van de wereldtitel in de 125cc. Lüthi werd met zijn Honda negende in de Grote Prijs van Spanje, een plaats die volstond voor het kampioenschap. De Fin Mika Kallio (KTM) won de race.

Lüthi (19) zegevierde dit seizoen in Frankrijk, Tsjechië, Maleisië en Australië. Hij is de eerste Zwitserse wereldkampioen in de 125cc sinds Luigi Taveri in 1966. Kallio was nog de enige die Lüthi in de eindstand kon bedreigen. De Fin haalde er voor zichzelf het maximale uit, maar kon niet voorkomen dat Lüthi met de negende plaats voldoende punten scoorde.

Lüthi, die in 2002 in de GP van Duitsland debuteerde, eindigde op 242 punten, Kallio kwam niet verder dan 237. De kleine Zwitser (1,70 meter, 53 kilo) is de opvolger van de Italiaan Andrea Dovizioso, die vorig jaar de titel greep. De afgelopen drie seizoenen ging de wereldtitel steeds naar een Honda-rijder.

Marco Melandri had het laatste woord in de koningsklasse MotoGP. De Italiaan won de afsluiter in Valencia en stelde daarmee zijn tweede plaats in de eindstand van het wereldkampioenschap veilig.