Tergat beslist marathon New York in sprint

De Keniaan Paul Tergat (36) heeft zijn status als 's werelds snelste marathonloper gisteren bevestigd met een zege in de marathon van New York. Hij versloeg in een spannende eindsprint de winnaar van vorig jaar, Hendrick Ramaala uit Zuid-Afrika. Derde werd Meb Keflizighi, een tot Amerikaan genaturaliseerde loper uit Eritrea.

Het was Tergats eerste overwinning in een marathon nadat hij tweeëneenhalf jaar geleden in Berlijn met een tijd van 2.04,55 het wereldrecord had verbeterd. Die tijd werd gisteren niet benaderd, hetgeen geen verbazing wekte gelet op het uitzonderlijk zware parkoers in New York. Maar de 2.09,30 van Tergat is zelfs voor New-Yorkse begrippen geen spectaculaire tijd; de Afrikaan komt er niet mee in de toptien van winnaars. Ramaala, die in een uiterste poging Tergat voor te blijven letterlijk over de finishlijn viel, was één seconde langzamer dan de Keniaan. Keflizighi bleef met 2.09,56 net binnen de 2.10,00.

De sprint waartoe Tergat gisteren door Ramaala werd gedwongen, was een situatie die de Keniaan twee keer eerder heeft meegemaakt. Bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000 verloor hij op de 10.000 meter in een adembenemende sprint van de Ethiopiër Haile Gebrselassie en bij zijn recordmarathon in Berlijn bleef Tergat zijn landgenoot Sammy Korir één seconde voor. ,,Ik heb alles moeten geven om te winnen'', zei Tergat gisteren. En de teleurgestelde Ramaala: ,,Ik ben verslagen door een groot kampioen.''

Tergat incasseerde een overwinningspremie van 100.000 dollar, 30.000 dollar minder dan Jelena Prokopcuka uit Letland, de relatief onbekende winnares gisteren bij de vrouwen. `New York' is de enige marathon ter wereld waar de vrouwen beter worden beloond dan de mannen. Met dank aan een sponsor, die een bonus van 30.000 dollar voor de winnaar van de vrouwenmarathon beschikbaar heeft gesteld.

Prokopcuka bleef met een tijd van 2.24,41 aan de finish in Central Park de Keniaanse Susan Chepkemei veertien seconden voor. Voor de Afrikaanse was het de derde keer dat ze tweede werd in New York. Vorig jaar verloor de loopster, die vaak in Nederland verblijft, in een sprint van de Britse Paula Radcliffe. Chepkemei verspeelde gisteren de zege als gevolg van maagproblemen; zij moest tijdens de race een aantal keren overgeven.

Voor de Nederlandse Lornah Kiplagat eindigde de marathon van New York in een deceptie. Zij startte als een van de favorieten, maar eindigde teleurstellend als tiende in een tijd van 2.28,28. De 31-jarige hardloopster uit Groet handhaafde zich tot kilometerpunt 35 in de kopgroep, maar moest vervolgens afhaken.

Kiplagats inzinking kwam onverwacht, want ze had tot dan toe vrij gemakkelijk meegelopen in de kopgroep. Haar nicht Hilde Kibet zorgde het eerste deel van de race door de stadsdelen Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx en Manhattan voor een voorbeeldig tempo. Maar één stevige versnelling van Chepkemei was Kiplagat te veel.

Aan de voorbereiding van de Nederlandse kan het niet hebben gelegen. Ze was na haar zilveren medaille bij het wereldkampioenschap halve marathon in oktober in het Canadese Edmonton naar het Amerikaanse Boulder gereisd. Daar trainde ze de afgelopen weken samen met Kibet op 2.500 meter hoogte nabij het oude mijnwerkersdorpje Nederland. ,,Ik ben fit en beter in vorm dan ooit. Ik heb geen training hoeven overslaan'', zei ze vooraf. Maar in de praktijk stak het oude euvel op dat ze in problemen komt na 35 kilometer. Kiplagat behoort op de halve marathon tot de besten ter wereld, maar op de marathon slaagt ze er maar niet in de laatste kilometers de besten te volgen.