Tange Kunstenaar van het Jaar

Jacques Tange is Kunstenaar van het Jaar 2005. Dat is vrijdag tijdens de opening van de landelijke Kunstweek bekendgemaakt. Aan de onderscheiding is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Als tweede eindigde Toos van Holstein. De derde plaats werd gedeeld door Marianne Naerebout en Marianne Aartsen. Tange maakt kleurrijk werk dat een groot publiek aanspreekt, aldus David Polak, voorzitter van de Stichting Kunstwerk. Twee jaar geleden werd Tange (1960) uitgeroepen tot talent van het jaar, in 2004 drong hij door tot de finale van acht. In totaal brachten 22.500 kunstliefhebbers hun stem uit in vier stemrondes. In eerste instantie waren negentig beeldend kunstenaars geslecteerd. Het is de derde keer dat de verkiezing is gehouden. Vorig jaar werd de schilder Jurriaan van Hall tot Kunstenaar van het Jaar gekozen.