Stem emigranten in parlement Marokko

Marokkaanse emigranten krijgen de mogelijkheid om hun eigen vertegenwoordigers te kiezen in het Marokkaanse parlement. Dat heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI gisteren bekendgemaakt in een televisietoespraak ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de `Groene Mars' waarmee Marokko zijn aanspraak op de Westelijke Sahara manifesteerde. In het buitenland worden stembureaus ingericht voor de emigranten en hun nakomelingen die nog steeds de Marokkaanse nationaliteit bezitten. Eerder dit jaar onderstreepte de regering dat het recht op de Marokkaanse nationaliteit voor de afstammelingen van emigranten zonder limiet zal worden gehandhaafd.

De toespraak ging verder voor het grootste deel in op de Westelijke Sahara. Koning Mohammed onderstreepte dat Marokko weigert om zijn soevereniteit over ook maar het kleinste stukje van dit gebied op te geven. De Groene Mars in de toenmalige Spaanse Sahara werd in 1975 georganiseerd door wijlen koning Hassan II. Onder leiding van de koning trokken 350.000 Marokkanen de woestijn binnen. De mars werd gevolgd door een oorlog met de onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Sinds 1991 is er een wapenstilstand onder toezicht van de Verenigde Naties, in afwachting van een referendum over de toekomst van het gebied, dat vrijwel geheel in handen van Marokko is.

Een referendum over onafhankelijkheid sloot de koning impliciet uit. Wel kondigde hij aan dat de Westelijke Sahara zich zal ontwikkelen tot een regio met een zekere autonomie ,,die de bewoners toestaat hun eigen regionale zaken te regelen binnen de soevereiniteit van het koninkrijk''. Daartoe wil de koning behalve de politieke partijen ook de lokale bevolking en de stammenleiders raadplegen.

De herdenking van de Groene Mars was in de hoofdstad van de Westelijke Sahara Laâyoune het afgelopen weekeinde aanleiding tot enkele kleine schermutselingen met de politie. Sinds de afgelopen zomer kende de stad met enige regelmaat betogingen voor onafhankelijkheid. Een week geleden kwam daarbij nog een demonstrant om het leven.

De officiële herdenking van de Groene Mars op het centrale plein van Laâyoune werd gisteren bijgewoond door enkele honderden mensen. Het betrof voornamelijk autoriteiten.