Sofia kiest generaal

Politiegeneraal Bojko Borisov, die in Bulgarije zeer populair is wegens zijn inzet tegen de criminaliteit, is tot burgemeester van de hoofdstad Sofia gekozen. De verkiezing van Borisov wordt algemeen gezien als een signaal dat de inwoners van Sofia de georganiseerde misdaad meer dan beu zijn.

De partijloze generaal kreeg in de tweede ronde 68,5 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee ruim zijn rivaal, een socialiste.

Borisov – bijnaam `de sheriff' – was van 2001 tot september van dit jaar onderminister van Binnenlandse Zaken; hij moest als zodanig wijken bij het aantreden van de huidige, door de socialisten gedomineerde regering. Borisov begon zijn carrière als lijfwacht van de communistische partijchef Todor Zjivkov, werd later karatetrainer, chef van een beveiligingsinstituut en politieman. Hij werkte ook als lijfwacht van premier Simeon Saksoburgotski.

Als politiechef verwierf Borisov zich grote populariteit omdat hij in de taal van het volk niet aarzelde aanklagers, rechters en politici te verwijten in gebreke te blijven bij de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.