`Schotklok' jaagt korfballers op

Meer snelheid, dynamiek en agressie. Het zaalkorfbal ging dit weekeinde van start met nieuwe spelregels. ,,Grappig om te zien hoe het spel evolueert.''

Niet geschoten is altijd mis. Dat motto geldt dit seizoen meer dan ooit in het zaalkorfbal. ,,Heel positief. De tijdsdruk vergt meer van de spelers'', zegt coach Erik Wolsink van DOS-WK na de 19-16 nederlaag tegen zijn oude club Deetos over de meest ingrijpende spelregelwijziging: de 25-secondenregel.

Alvorens verder in te gaan op de gevolgen van de nieuwe spelregel, geeft Wolsink een op de grond liggende verslagen speelster een opbeurend tikje met de punt van zijn schoen. ,,Door de 25-secondenregel komt er meer snelheid, agressie en dynamiek in het spel. Er zijn meer pressiemomenten. De aanvallende ploeg wordt gedwongen actie te ondernemen, waardoor je leuke onderlinge duels krijgt. Bewust over de mand schieten en tijdrekken kan niet meer'', meent de `korfballer van de twintigste eeuw', die in zijn actieve loopbaan alle korfbalprijzen won die er maar te winnen zijn.

In de zogeheten Korfbal League, waarin de tien beste teams strijden om een plaats in de play-offs, moet de aanvallende ploeg binnen 25 seconden een schotpoging wagen waarbij de korf wordt geraakt. Anders wordt het spel hervat met een wisseling van balbezit. Deze bewust opgelegde tijdsdruk moet het zaalkorfbal, dat al jaren kampt met een wat suffig imago, spectaculairder maken. Met meer amusement voor het publiek, meer strijd binnen de lijnen en meer spanning als gevolg van de vele spelwisselingen.

,,De tijdsdruk is goed voor de sport'', vindt Wolsink. ,,Je ziet meer schotpogingen en ook wanhoopspogingen die je vroeger niet zag. Met als gevolg dat er uiteindelijk meer wordt gescoord.'' De verliezende coach heeft in de aanloop naar het zaalkorfbalseizoen ,,veel getraind'' met de `schotklok' die de aanvalstijd bijhoudt. ,,De klok loopt gewoon mee tijdens de training. Het liefst heb ik een afstandsbediening zodat ik de tijd kan variëren'', glimlacht Wolsink.

Ook collega Gert-Kan Kraaijeveld is goed te spreken over de 25-secondenregel. ,,Het tempo van het spel neemt toe en er worden meer onderlinge duels uitgevochten'', zegt de coach van Deetos. Hij erkent desgevraagd dat de spelers nog moeten wennen aan de tijdsdruk en wijst op de haast en slordigheden in het spel van zijn team. ,,De schotklok is nog een mentale barrière in de beleving. De spelers moeten beter gaan aanvoelen wat 25 seconden is, zonder steeds op de klok te hoeven kijken.''

Eindeloos een bal rondspelen in het aanvalsvak om de beste schutter in positie te brengen is er als gevolg van de 25-secondenregel niet meer bij, bevestigt Deetos-aanvoerder Remco den Otter. ,,Nu moet je ook mindere schutters in positie brengen waardoor er meer mislukte pogingen zijn. Grappig om te zien hoe het spel evolueert. Ik verwacht dat het rendement omhoog gaat met op den duur meer goals. Maar er moet nog veel op getraind worden.''

Den Otter ziet nog andere positieve ontwikkelingen: meer strijd en meer snelheid in het spel. ,,De onderlinge duels worden intenser. En het komt meer aan op het atletisch vermogen van spelers.'' Vooral bij het afvangen rond de korf, denkt Den Otter. ,,Flexibele rebounders zijn belangrijker dan statische. Dat komt deels door de tijdsdruk, maar vooral ook door de kunststofkorf'', wijst hij op de knalgele vervanger van het aloude rieten `schepmandje'. De onvoorspelbare stuit zorgt voor meer spanning bij het spel rond de korf.

Voeg daarbij het feit dat de laatste vijf minuten van een speelhelft worden afgewerkt volgens het principe van zuivere speeltijd – een andere spelregelwijziging – en het zaalkorfbal telt genoeg nieuwe ingrediënten om het publiek meer amusement te bieden. Ook al doordat het aantal teams in de Korfbal League is teruggebracht van zestien (twee groepen van acht ploegen) tot één groep van tien. Met als gevolg een gelijkwaardiger deelnemersveld.

De hoge verwachtingen werden gisteren in Dordrecht in elk geval bewaarheid. Spanning en strijd genoeg in het voor korfbalbegrippen pittige duel dat in de slotfase werd beslist in het voordeel van de thuisploeg. De toeschouwers, onder wie topsportcoördinator Ben Crum van het korfbalverbond, hoefden zich geen moment te vervelen.

Crum, bedenker van de nieuwe opzet, blikte tevreden terug op de drie door hem bezochte duels in de eerste competitieronde van de Korfbal League. ,,Ik zie veel meer tempo en emotie in de onderlinge duels. In aanvallend opzicht is er meer verrassing en meer variatie bij het schieten. Ik zie ook – hopelijk tijdelijk – veel haast. Het schot kan nog beter, maar ik verwacht dat het niveau en de controle na zes wedstrijden al omhoog is gegaan.''