Schaatsers klagen over nieuwe marathon

De experimentele vorm van marathonschaatsen, bedacht door schaatsbond KNSB, is gisteren in Groningen voortijdig beëindigd na een hevige valpartij. Vier schaatsers liepen hierbij snijwonden op en moesten worden behandeld in het ziekenhuis. De meeste rijders vinden de nieuwe opzet niet erg geslaagd. ,,Je werkt op deze manier ongelukken in de hand.''

Waar bij een normale schaatsmarathon de rijders vele ronden achter elkaar schaatsen, bestaat deze nieuwe marathonwedstrijd uit een driedaagse wedstrijd waarin de rijders meerdere korte manches rijden. Dat is bedacht door de KNSB om zo de lange marathons aantrekkelijker te maken voor het publiek. De trage `diesels' zouden zo gedwongen zijn meer mee te sprinten. Wedstrijden zouden flitsender en aantrekkelijker worden.

Vrijdag schaatsten de mannen in Assen twee manches van zestig ronden, zaterdag in Heerenveen twee van zeventig ronden en gisteren in Groningen drie manches van veertig ronden. Met iedere race verdient een rijder punten die meetellen voor het klassement.

Wedstrijdsecretaris Jan Mulder: ,,Normale marathons liggen vaak op slot door het ploegenspel. Dat maakt het slaapverwekkend. Bij deze wedstrijden zien we veel meer actie. Ook is het voor de rijders fysiek zwaarder, zodat niemand zich kan verschuilen. De eigen inbreng van rijders wordt belangrijker dan de kwaliteit van de ploeg.''

Dat theorie en praktijk niet altijd overeenkomen bleek tijdens deze eerste editie van de marathondriedaagse. Alle races eindigden in massasprints. Ingmar Berga, nummer drie van het algemeen klassement en winnaar van het jongerenklassement: ,,Door deze nieuwe vorm ligt het tempo zo verschrikkelijk hoog dat het onmogelijk is om te demarreren. Daarom krijg je massasprints. Omdat je tussendoor kunt rusten, blijft iedereen fit. Een ongeval als vandaag gebeurt dan omdat iedereen steeds op het scherpst van de snede rijdt.''

Vijf ronden voor het einde van de laatste race werd deze gestaakt na een hevige valpartij. Koen Lankhaar raakte in een binnenbocht uit balans en nam tijdens zijn val een zestal schaatsers mee. Vier rijders raakten hierbij gewond. Ze hadden bloedende enkels en diepe wonden in het been.

Lankhaar zelf, Ruud Aerts, Tom Versteeg en Daan Kegel moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Aerts was er het ergst aan toe. De Frisia-rijder uit Driel had een tien centimeter lange snee bij zijn knie. Vandaag zou de schaatser een kijkoperatie ondergaan om de schade te inventariseren.

De wedstrijdleiding besloot later, op aandringen van de rijders, het tussenklassement van na de voorlaatste race als eindklassering te hanteren. Normaal is het zo dat de race opnieuw start met nog tien ronden te rijden. Schaatser Andres Landman: ,,Alle rijders zeiden `stoppen'. Balen dat het zo moet aflopen, maar opnieuw starten was veel te gevaarlijk.'' Jan Maarten Heideman, op dat moment eerste in het tussenklassement, kon zodoende de eerste editie van deze marathondriedaagse op zijn erelijst bijschrijven. Hij won drie van de zes `marathons'.

Nummer twee van het eindklassement, de Fransman Cedric Michaud, was niet enthousiast over het experiment. ,,Je werkt op deze manier ongelukken in de hand. Je kunt niet continu op volle snelheid door de bochten scheuren. Na twee manches was iedereen vermoeid, dan raak je de controle over je schaatsen kwijt.''

Wedstrijdsecretaris Mulder wilde de nieuwe vorm nog niet bij voorbaat als mislukt bestempelen. ,,Alles wat in de afgelopen drie dagen is gebeurd zullen we met de rijders evalueren. Zo kunnen we bepaalde dingen voor een volgende editie eventueel verbeteren.''

Het nieuwe marathonschaatsen zorgde alle drie de dagen voor snelle rondetijden. De mannen reden gisteren per manche veertig rondjes van vierhonderd meter in een kleine 21 minuten; zo'n halve minuut per rondje. Een race bestond uit één lange sprint waarin veel geduwd en getrokken werd. Tijdens race twee in Groningen moest de speaker de rijders dan ook meerdere malen verzoeken ,,de handen thuis te houden''.

De vrouwendriedaagse werd zonder problemen wel gewoon uitgereden. Foske Tamar van der Wal won het eindklassement.