Retour Den Haag-Brussel

Modern logo

Het CDA vernieuwt. Maar met mate. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart aanstaande is er nu een nieuw logo. Nee, de groene, cursief gedrukte letters gaan er niet aan. Dat is een ,,zeer herkenbaar icoon dat in de loop der jaren een grote herkenningswaarde heeft opgebouwd'', aldus het CDA op de eigen website.

Wel is het logo ,,aangepast aan de moderne eisen''. Kijk maar mee: de letters zijn vet, maar iets minder vet. De letters zijn cursief, maar iets minder cursief. En let even op de ,,afgeronde, scherpe punten'' van de C. Ook mogen lokale afdelingen het speciale jubileumlogo gebruiken, met een oranje wimpel waar `25 jaar' op staat. Een subliminale verwijzing mogelijk naar het 25 jarig regeringsjubileum van de vorstin? (GV)

Resolutie 11

Voorzitter Ronald van Bruchem van de jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA, zorgde voor de grootste opschudding tijdens het CDA-congres in Utrecht. Hij diende dit weekend een resolutie in om de leden de macht te geven zelf een lijsttrekker te kiezen. Het initiatief haalde het net niet, maar `resolutie 11' was het gesprek van de dag in de Jaarbeurs. Van Bruchems collega Hans de Backer van de liberale jongerenorganisatie JOVD waarschuwde vorige week Iran ,,voor de laatste keer'', na uitspraken van Teheran over Israël en het nucleaire programma. Wellicht heeft het grote zelfvertrouwen van de jonge voorlieden te maken met het stijgende ledenaantal van beide organisaties (zie kader).

Kampioen blijven de SGP-Jongeren, die minister Pechtold drie weken geleden in de problemen brachten door hem tot uitspraken over premier Balkenende (CDA) te verleiden. (GV)

Heiligschennis

Van niets minder dan heiligschennis wordt D66-leider Boris Dittrich beticht sinds hij donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk te zien was als een soort imitatie-Hans van Mierlo. Dittrich had zich op verzoek van het programma laten verleiden een actuele versie te maken van het beroemde campagne-filmpje van de oude leider uit 1966.

Daarin liep Hans van Mierlo met een regenjas aan over een Amsterdamse gracht, in voice-over mijmerend over D66 en de toekomst van de politiek. Donderdag liep Dittrich, eveneens in regenjas, door de Leidsestraat, net om de hoek van de beroemde gracht.

Op het D66-partijcongres afgelopen zaterdag werd in de wandelgangen ontstemd gereageerd op deze actie van Dittrich. Niet kies, stijlloos, heette het. Van Mierlo onthield zich van commentaar. (EK)

Zijlijn van D66

Nieuwe vernieuwers vervangen oude vernieuwers bij D66. Bij het CDA zijn critici juist welkom.

Het leek wel een vorm van protest, afgelopen zaterdag op het D66-partijcongres in Delft. Oud-minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) ging, geflankeerd door onder meer oud-fractievoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger, oud-fractievoorlichters Mieke Pennock en Jan Goeijenbier, aan de zijkant van de zaal zitten tijdens de speech van fractieleider Dittrich. Niet, zoals gewoonlijk, en zoals oud-minister Els Borst wél deed, achter de huidige generatie partijpolitici. Nee, aan de zijkant.

En terwijl de zaal de handen blauw klapte voor De Graafs opvolger Pechtold, zaten de ex-partijprominenten onderling keuvelend aan de zijlijn. Overigens had de partij geen plaatsen gereserveerd voor de oude garde van partijleiders, bewindspersonen en mede-oprichters. Dat kwam deze keer nu eenmaal zo uit, is het commentaar van de partijvoorlichter.

Het tekende de sfeer bij D66. Met het vertrek van De Graaf is voorlopig een einde gekomen aan het `oude' D66 van de bestuurlijke vernieuwers. Dittrich is bezig de partij om te vormen tot een ,,radicale middenpartij'', waarbij de democratische vernieuwingsplannen als laatste hoofdstuk aan het pamflet zijn toegevoegd.

Het CDA, dat zaterdag op het partijcongres in Utrecht zijn 25-jarig bestaan nogmaals vierde, benaderde de kritische ex-voorlieden juist met alle égards. Oud-premier Lubbers mocht het congres toespreken voor een ,,medidatief moment''. Voormalig fractievoorzitter Willem Aantjes mocht met twee andere oudgedienden, voormalig premier Dries van Agt en oud-minister Til Gardeniers, op het podium zijn visie op de partij geven. ,,De afgelopen 25 jaar zat ik tussen de kerkvoogden in de zaal'', aldus Aantjes. Bert de Vries, de prominent die onlangs het CDA en het kabinet in een boek bekritiseerde, mocht er overigens niet bij staan. Van Agt en Aantjes, die tegenwoordig nogal kritisch staan tegenover de koers van het CDA, lieten zich goedmoedig aan een barretje op het podium interviewen door oudgediende Hans Hillen. Het blijft de vraag of de christendemocratische versie van de repressieve tolerantie gaat werken. Bij Aantjes niet, in ieder geval. Hij zei na afloop gewoon door te gaan met zijn kritiek. (GV/EK)

Aldus...

,,Wij zijn allen gelijk voor Hem Die ons geschapen heeft. Dat zit ons, christen-democraten, in de botten.''

(Oud-premier Ruud Lubbers in een meditatief moment tijdens het CDA-congres in Utrecht, afgelopen zaterdag)

,,Zo iemand als Alexander hadden we echt nodig.''

(Fractievoorzitter Dittrich (D66) over zijn partijgenoot minister Pechtold, Het Financieele Dagblad)

    • Egbert Kalse
    • Guus Valk