Regime in Birma verhuist

Het militaire regime in Birma is zondag bij verrassing begonnen met de verhuizing van ministeries naar een locatie in de handelsplaats Pyinmana, 320 kilometer ten noorden van de hoofdstad Rangoon. Volgens analisten is de verhuizing ingegeven door angst voor een aanval van de Verenigde Staten, die Birma eerder een ,,buitenpost van tirannie'' noemden. Pyinmana is omgeven door dichte wouden en een bergketen en zo beter te beschermen dan Rangoon.

Hoewel geruchten over een verplaatsing naar een veiliger gebied al ongeveer drie jaar de ronde doen, kwam de beslissing voor veel ambtenaren onverwacht. ,,We werden pas afgelopen vrijdag officieel ingelicht'', aldus een anonieme medewerker van het ministerie voor Handel. De ambtenaren mogen hun familieleden niet meenemen, en tijdelijk geen verlof opnemen of ontslag indienen.

,,Voor zover ik begrijp moeten alle ministeries verhuizen, ten minste gedeeltelijk'', zegt een andere anonieme ambtenaar. Het is verboden voor overheidsmedewerkers om met de pers te spreken. ,,We weten niets van de plaats waar we naartoe gaan – waar we zullen wonen, wat we zullen eten, etcetera.''

Een andere ambtenaar weet te vertellen dat op de nieuwe locatie een residentie voor de premier, diplomatieke posten, een vliegveld, ziekenhuis, hotels en bijna veertig gebouwen voor de huisvesting van 500 bureaucraten zijn gebouwd. Vrachtwagens met beddengoed, kleding en stoelen vertrokken gisteren noordwaarts.

Er is geen officiële aankondiging of verklaring gegeven voor de verhuizing, die in januari afgerond moet zijn. ,,Alleen God weet dat'', verklaarde een diplomaat die voorlopig in Rangoon achterblijft. ,,We vroegen ons wel af of we daarheen moeten reizen om beleefdheidsbezoekjes aan de ministers af te leggen.''