Prijs voor Jaap van Zweden

Jaap van Zweden is dit jaar de winnaar van de Klassieke Muziekprijs voor de indrukwekkendste individuele prestatie. De voormalige violist won de prijs, toegekend door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), omdat volgens de jury zijn overstap naar het dirigentschap gepaard ging met ,,ongekende kwaliteit en charisma die musici inspireert en orkesten van Enschede tot Tokio hoorbaar beter doet spelen.''

De prijs werd Van Zweden vrijdagavond uitgereikt op het openingsconcert van de eerste editie van de Klassieke Muziekweek - Liever live! in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. De Klassieke Muziekprijs voor indrukwekkendste prestatie van een orkest of groot ensemble ging naar de Nederlandse Bachvereniging voor het hoge niveau op het podium maar ook voor het met veel creativiteit en grote zorgvuldigheid produceren van boeken en cd-roms van hoge kwaliteit.

Het Calefax Rietensemble kreeg de Klassieke Muziekprijs voor de indrukwekkendste prestatie van een vanwege het sublieme vakmanschap waarmee alle eeuwen en alle muziekstijlen worden doorkruist.

De pianist en musicoloog Ralph van Raat kreeg de Klassieke Muziekprijs voor de nieuwe generatie musici omdat hij snel het stadium van aanstormend talent is gepasseerd en inmiddels op het concertpodium een unieke positie heeft verworven als bevlogen pleitbezorger van de muziek van de 20ste en 21ste eeuw. De Klassieke Muziekprijzen bestaan uit portretten van de gelauwerden, die tezamen een galerij zullen vormen in een nog aan te wijzen concertzaal.

In de Klassieke Muziekweek maakte de violiste Janine Jansen als `ambassadeur' zaterdag een helicoptertour met optredens in Groningen, Arnhem en Eindhoven. In Groningen kreeg ze bij een concert van het Noord Nederlands Orkest een gouden plaat omdat van haar cd met Vivaldi's De Vier Jaargetijden alleen al in Nederland meer dan 15.000 exemplaren zijn verkocht. Het is haar tweede gouden plaat.