Pretpark bracht ellende

De burgemeester ,,heeft zich diep met uiteenlopende zaken ingelaten op een wijze die niet verwacht wordt van een burgemeester''. De wethouder ,,heeft de publieke belangen uit het oog verloren''. Kortom: ,,Integriteit is de achilleshiel van Den Helder''.

In een vrijdag verschenen rapport maakt een onderzoekscommissie van de Helderse gemeenteraad korte metten met de lokale bestuurscultuur. Aanleiding voor het onderzoek is een reeks incidenten rond het pretpark Cape Holland op de Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. In plaats van de beoogde stromen toeristen trekt Cape Holland tot nog toe alleen ellende: justitieel onderzoek, wegblijvende bezoekers, conflicten over huur, torenhoge adviesfacturen. De relatie tussen gemeente en exploitant Libéma is volkomen verstoord. Vorige week is een nieuw college van B en W benoemd met Geke Faber als waarnemend burgemeester.

In het rapport concludeert de raadscommissie dat de collegiale verhoudingen binnen het vorige college tekortschoten, dat de gemeenteraad onvoldoende is geïnformeerd en dat de directie van de Rijkswerf te veel ruimte kreeg. Beslissingen werden genomen door een paar mensen met dubbelfuncties. De publiek-private samenwerking tussen gemeente en Libéma is mislukt omdat de gemeente niet kon omgaan met een private partij. De afgesproken tegenprestaties die de gemeente zou leveren waren ,,fout en onverantwoord''.

Onduidelijk is hoe het nu verder moet met Cape Holland. In een gelijktijdig verschenen rapport doet bouwmanagementbureau AT Osborne een suggestie, voor als de relatie met Libéma wordt verbroken. Wellicht kan een heel nieuw pretpark worden ontwikkeld in samenwerking met de Overijsselse ondernemer Hennie van der Most, de man die de Duitse kerncentrale Kalkar omtoverde in Kernwasser Wunderland. En als Den Helder daar niets voor voelt, kan de fraai gerestaureerde Rijkswerf Willemsoord altijd nog worden bestemd tot monument.