Partij Alijev op kop in Azerbajdzjan

De regeringspartij Yeni Azerbajdzjan claimt de overwinning in de verkiezing voor het parlement van Azerbajdzjan. De oppositie rept van fraude en de OVSE laakt het democratisch gehalte van de verkiezingen.

Na telling van 89 procent van de stemmen had Yeni Azerbajdzjan vanochtend 62 van de 125 zetels binnen, het oppositieblok Azadliq (Vrijheid) stond op vijf. Hoewel de regeringspartij verloor – ze had 73 zetels – verloor ze vooral aan loyale satellietpartijtjes en onafhankelijke kandidaten.

Het Westen slaat de verkiezingen in Azerbajdzjan nerveus gade. De pas geopende BTC-oliepijpleiding moet binnenkort een miljoen vaten olie per dag vanuit Azerbajdzjan richting Europa pompen; stabiliteit is daarom van groot belang. Het Westen wist president Ilham Alijev eerder dit jaar te bewegen tot democratische concessies, waaronder vrijlating van oppositieleiders, het toestaan van politieke bijeenkomsten en zendtijd voor de oppositie. De president waarschuwde zijn gouverneurs, die gewend zijn zeges van meer dan negentig procent te garanderen, zich ditmaal in te houden.

Politici van het Azadliq-blok – Musavat, Volkfront en Democratische Partij – rekenden vooraf op 75 zetels. Het werden er vijf, en Azadliq-leiders verloren in hun districten. Oppositieleider Ali Keremli weet dat aan massale fraude, intimidatie en arrestatie van partijactivisten. De oppositie eiste vanmiddag dat de uitslag in honderd van de 125 districten ongeldig wordt verklaard omdat ze 20.000 gevallen van stemfraude had waargenomen. ,,We beginnen nu een vreedzame strijd om deze frauduleuze uitslag ongedaan te maken'', zei Keremli.

Buitenlandse waarnemers hebben ,,erg veel'' onregelmatigheden geconstateerd, aldus Leo Platvoet, die namens de Raad van Europa in Baku is. ,,Velen hadden geen stemkaart gekregen, anderen hadden er drie. Stemlijsten klopten vaak niet.'' De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) meldde dat de verkiezingen niet voldeden aan de internationale standaard, ondanks enkele verbeteringen.

Door voor de kleur oranje te kiezen, gaf de oppositie eerder al aan op een burgerrevolte naar Georgisch of Oekraïens model te hopen, maar daarvoor lijkt haar draagvlak te gering. Mede door intensieve propaganda hadden weinig kiezers die we gisteren spraken iets positiefs te zeggen over de oppositie. Als ze hun kandidaten al kenden, werden ze zakkenvullers genoemd of zelfs anarchisten of landverraders.

De oppositie houdt woensdag een protestbijeenkomst bij een bioscoop even buiten het centrum van Baku. Straatprotest na de frauduleuze presidentsverkiezingen van 2003, toen president Ilham Alijev zijn stervende vader Heydar Alijev opvolgde, leidde tot rellen en de arrestatie van de hele oppositietop.