Onlusten Parijs slaan over naar provincie

Een bejaarde man die vrijdagavond bij rellen in een Parijse voorstad gewond raakte, is vanochtend in een ziekenhuis overleden. Het is de eerste dode sinds in Frankrijk elf dagen geleden onlusten uitbraken.

Ten zuiden van Parijs zijn vannacht dertig politiemannen gewond geraakt tijdens gevechten in de voorstad Grigny. Twee van hen liggen ernstig gewond in het ziekenhuis na schoten uit een jachtgeweer. Dat zijn de ernstigste incidenten in de jongste nacht van rellen in Frankrijk.

President Chirac heeft zich gisteravond voor het eerst sinds het begin van de ongeregeldheden rechtstreeks uitgesproken. ,,Het herstel van de veiligheid en de openbare orde is de absolute prioriteit'', aldus Chirac. ,,De republiek is van nature vastbesloten sterker te zijn dan degenen die geweld en angst willen zaaien. Diegenen zullen worden opgepakt, veroordeeld en gestraft.''

Kort daarvoor had de president een veiligheidsberaad belegd met de meest betrokken ministers. Het was voor het eerst sinds de aanslagen in New York in 2001 dat een dergelijk overleg, gereserveerd voor dreigende situaties, plaatshad. Premier Villepin kondigde na president Chirac nieuwe versterkingen aan van politiemachten ,,overal waar dat nodig is''.

Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy riep later op de avond, op bezoek bij de politie in Bobigny, op tot het aanhouden van relschoppers. ,,Zonder arrestaties is er een gevoel van straffeloosheid en zolang dat er is, zal het niet ophouden'', zei hij over de rellen.

De Unie van Franse Islamitische Organisaties (UOIF) riep jongeren op zich te houden aan een gisteren uitgevaardigde fatwa, een islamitisch decreet, dat moslims verbiedt ,,deel te nemen aan acties die op blinde wijze particulier of openbaar bezit treffen of het leven van anderen in gevaar brengen''.

Gisteren was de druk op Chirac om zich uit te spreken opgelopen nadat het geweld zaterdagnacht een nieuw hoogtepunt bereikte. De politie telde gisteren 1.408 uitgebrande auto's en verrichtte 395 arrestaties. Een school en een crèche gingen in vlammen op. Twee kerken werden getroffen door molotovcocktails. Ten westen van Parijs, in Colombes, raakte een baby gewond in een aangevallen bus.

Bovendien verbreidde het geweld zich in het weekeinde over vrijwel het gehele land. In en rond steden als Lille, Bordeaux, Toulouse en Straatsburg was het onrustig, evenals in tal van kleinere steden. Voor het eerst deden zich ook ongeregeldheden voor in Parijs zelf, waar enkele tientallen auto's uitbrandden. De politie ontmantelde dit weekeinde ten zuidwesten van Parijs, in Evry, een fabriekje van molotovcocktails.

In verschillende voorsteden organiseerden bewoners dit weekeinde manifestaties om hun verontwaardiging over de rellen te tonen. In Epinay-sur-Seine herdachten ongeveer 200 mensen een man die vóór de huidige rellen op straat werd doodgeslagen. In een voorstad raakte dit weekeinde bij brandstichting in een bus een gehandicapte vrouwelijke passagier ernstig gewond.