Negentien zwemmers naar Triëst

Nederland wordt volgende maand bij de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter) in Triëst vertegenwoordigd door negentien zwemmers. Bij de Grand-Prixwedstrijd in Dordrecht schaarden zich gisteren Alex Schelvis (400 en 1.500 meter vrije slag) en Maarten van der Weijden (1.500 vrij) bij de selectie. Daarnaast verzekerde Inge Dekker zich van een extra startbewijs op de 100 vrij.

Op basis van een speciale regeling gaan twee jeugdzwemmers mee naar Noord-Italië, zo maakte topsportcoördinator André Cats vanmorgen bekend: Ranomi Kromowidjojo (15) en Schelvis (18). Afgelopen zomer, bij de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter), kregen drie zwemmers (Bas van Velthoven, Lennart Stekelenburg en Robin van Aggele) de kans om internationale ervaring op te doen op de individuele nummers, ook al hadden zij niet voldaan aan de kwalificatie-eisen.

Van Aggele, specialist op de wisselslag, plaatste zich ditmaal wel op eigen kracht, en heeft besloten zijn favoriete nummers (100, 200 en 400 wissel) te laten vallen omwille van de schoolslag. ,,Ik moet keuzes maken, en gelet op mijn tijden kies ik voor de 100 en 200 school, want daarop denk ik meer kansen op een medaille te hebben'', zei de 22-jarige zwemmer uit Hilversum, die twee weken geleden het Nederlands record op de 100 meter schoolslag verbeterde.

Pieter van den Hoogenband, herstellende van de hernia-operatie, laat de EK kortebaan schieten. De olympisch kampioen maakt zijn entree ruim een week eerder, bij de US Open (50 meter).

De EK-ploeg bestaat uit de volgende zwemmers: Van Aggele, Damen, Kenkhuis, Martens, Schelvis, Stekelenburg, Bastiaan Tamminga, Van Valkengoed, Veens, Van der Weijden en Zastrow. Vrouwen: Baans, Dekker, Groot, Heemskerk, Kromowidjojo, Nijhuis, Scheuder en Veldhuis.

Madelon Baans: Pagina 17