Kozakken Boys, here we come

Voetbalamateurs spelen al lang niet meer voor een kilometervergoeding, zo weet iedere bezoeker van een wedstrijd in de hoofdklasse. Talentvolle spelers worden voor tienduizenden euro's geronseld. Zelfs in de lagere regionen zijn de verdiensten aanzienlijk. De begroting van sommige clubs uit de hoofdklasse is – al of niet onder de tafel – groter dan het budget van de kleinere profclubs.

Mede daarom is een promotie-degradatieregeling tussen de eerste divisie in het betaalde voetbal en de hoogste competitie in het amateurvoetbal een logische zaak. De twintig eerstedivisieclubs gingen vorige week akkoord met een regelwijziging. Het woord is nu aan de circa 2.600 clubs in het amateurvoetbal die naar verwachting pas volgend voorjaar een besluit nemen. De regeling kan dan in 2007 van kracht worden.

De eerstedivisieclubs waren tot nu toe tegen een degradatieregeling, uit sportief lijfsbehoud én uit financiële overwegingen. Doordat zij sinds de afschaffing van de tweede divisie in 1971 niet meer kunnen degraderen, is het in de kelder van het betaalde voetbal een dooie boel. De nieuwe promotie-degradatieregeling zal de spanning verhogen. Vanuit de hoofdklasse promoveren voortaan de beste en niet de rijkste clubs. Zo hebben AGOVV en FC Omniworld vorig seizoen via de rechter een proflicentie afgedwongen. De eerstedivisieclubs zijn niet blij met deze ontwikkeling en gingen vorige week mede daarom overstag. Zij willen een natuurlijk verloop.

Mochten de plannen doorgaan, dan willen de gedegradeerde eerstedivisieclubs een financiële regeling voor de gemaakte exploitatiekosten. In de hoofdklasse – of een nieuw te vormen topklasse – zijn de officiële exploitatiekosten lager. Andersom moeten de gepromoveerde amateurclubs hun accommodaties aanpassen aan de profnormen.

Vanwege soortgelijke financiële complicaties kennen de grote Amerikaanse sporten géén promotie-degradatieregeling in de top. De begrotingen, vaak honderden miljoenen groot, zijn daar aangepast aan het niveau van de competities. In de kelder van het Nederlandse betaalde voetbal zijn de bedragen zo marginaal, dat het promotie-degradatievoorstel het voordeel van de twijfel verdient. Kozakken Boys, here we come.