Koploper bij hockey onderuit

Zeven wedstrijden op rij was Bloemendaal dit seizoen ongenaakbaar in de Nederlandse hockeyhoofdklasse, met als hoogtepunt de vernedering van naaste concurrent Amsterdam (1-7). Gisteren kwam landskampioen Oranje Zwart op bezoek, en prompt verloor de ploeg van trainer-coach Michel van den Heuvel, die tot begin april geen beroep kan doen op sterspeler Jamie Dwyer: 1-2.

Vorige week vertrok de Australische international naar zijn vaderland, om zich met de nationale ploeg voor te bereiden op een reeks wedstrijden. The Kookaburras moeten zich nog plaatsen voor het wereldkampioenschap, volgend jaar in Mönchengladbach, en dienen daartoe deze maand op de Fiji eilanden af te rekenen met de enige serieuze concurrent uit de Oceanische regio, Nieuw Zeeland. Daarna volgen de strijd om de Champions Trophy in India (december) en de Gemenebest Spelen in eigen land (maart).

Zonder Dwyer kwamen Bloemendaals kwetsbaarheden gisteren pijnlijk aan het licht. Al wilde Van den Heuvel de absentie van de 26-jarige spits naderhand niet aanvoeren als excuus. OZ trad uitgekookter voor de dag op het veld, waar de ploeg vijf maanden geleden de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis veiligstelde.

Opmerkelijk was gisteren ook de eerste overwinning van nieuwkomer Eindhoven, dat in Amsterdam met 2-1 won van Pinoké.

In de vrouwenhoofdklasse onderstreepte landskampioen Den Bosch gisteren nog maar eens het verontrustende kwaliteitsverschil in de `sterkste clubcompetitie ter wereld' door het uitgeholde Push met 10-1 te verslaan. Koploper Laren is na tien speelronden als enige club nog ongeslagen.